In Rusland is een skelet van een mammoet gevonden! De botten, die minstens 10.000 jaar oud zijn, zijn supergoed bewaard gebleven. Op sommige botten zaten zelfs nog stukjes vlees of huid van het dier. Daar zijn de onderzoekers blij mee, want zo kunnen ze de mammoet extra goed onderzoeken.

Het gevonden skelet is van een wolharige mammoet. Dat is een soort die duizenden jaren geleden in grote delen van Europa en Amerika leefde. Het skelet is trouwens nog niet compleet. Daarom pluizen de onderzoekers de rest van het meer uit, op zoek naar de andere botten.

Minder ijs = meer botten

In het gebied waar het skelet is gevonden, Siberië, ligt heel veel ijs. Doordat het er zo koud is, ligt het er vaak al duizenden jaren. Maar door de opwarming van de aarde smelt het ijs stukje bij beetje. Daardoor worden er steeds meer botten van mammoeten gevonden. Zij liggen namelijk vaak begraven onder dit ijs.

Vet! Skelet van mammoet gevonden in Russisch meer
1
Vet! Skelet van mammoet gevonden in Russisch meer

Ongelukje: 60 mammoeten gevonden

Wist je trouwens dat er ook in andere delen van de wereld mammoetbotten zijn gevonden? Eerder duikelden onderzoekers overblijfselen van wel 60 van deze dieren op in Mexico. Die werden per toeval ontdekt tijdens een verbouwing van een vliegveld. De wetenschappers zitten wel met een probleem. Ze weten namelijk niet waar ze al deze botten moeten laten!