Mensen in België moeten zich aan strengere coronaregels gaan houden. Zo mogen ze vanaf woensdag minder mensen zien. Dat heeft de minister-president van België maandag gezegd.

In België raakten de afgelopen weken veel meer mensen besmet met het coronavirus dan eerder. Daarom worden de regels nu weer strenger. Elk gezin mag afspreken met 5 mensen per maand. Dat moeten altijd dezelfde mensen zijn. Eén gelukje is er wel: kinderen onder de 12 jaar tellen niet mee. Onze zuiderburen mogen dus nog wel met verschillende gezinnen bij elkaar komen.

In je eentje shoppen

Verder worden de regels voor het winkelen strenger. Mensen moeten in hun eentje een winkel in en mogen maximaal 30 minuten binnenblijven. Sportscholen moeten bijhouden wie er komt trainen en bijeenkomsten met veel mensen gaan niet door. Kinderen die op een groot zomerkamp zijn, mogen daar in principe wel blijven.

Antwerpen

Het gebied rond de stad Antwerpen heeft de meeste last van het coronavirus. Daarom komen er daar nog meer regels bij. Zo moeten mensen na half twaalf 's avonds thuis zijn. Op die manier kunnen ze niet stiekem feestjes geven. Ook moeten mensen vaker een mondkapje op, bijvoorbeeld in gebouwen waar veel verschillende mensen komen en op drukke plekken.

Teruggedraaide regels

In veel Europese landen zijn de coronaregels de afgelopen tijd soepeler geworden. Dat gaat niet altijd goed: soms raken te veel mensen besmet met het virus. Daarom zijn de regels in Spanje, Portugal en nu dus België weer strenger geworden. Politici hopen dat het coronavirus zich daardoor minder snel verspreidt.

Hard werken aan een vaccin

Ondertussen werken wetenschappers hard aan een vaccin dat moet voorkomen dat je corona krijgt. Ze denken dat zo'n vaccin misschien aan het eind van het jaar klaar kan zijn, maar dan moet wel alles meezitten.