Geen uitfans, geen spelersbus en elkaar niet aanraken: voetbalwedstrijden gaan er het komende seizoen anders uitzien dan normaal. Dat zegt de voetbalorganisatie KNVB. Daar hebben ze een plan gemaakt om veilig te kunnen voetballen.

Op 12 september begint de Eredivisie weer. In de stadions moet dan nog wel rekening worden gehouden met de coronaregels. Daarom heeft de KNVB maatregelen bedacht voor de spelers en de fans.

Regels voor spelers

Zo blijven de spelersbussen voorlopig in de garage. De KNVB wil liever dat voetballers in aparte auto's naar het stadion gaan, omdat ze in de bus dicht op elkaar zitten. Als het niet anders kan, mogen spelers toch in de bus, maar dan moeten ze 1,5 meter afstand houden. Eenmaal in het stadion mogen de spelers elkaar alleen op het veld aanraken. Spugen is verboden. De spelers moeten bovendien minstens één keer per week een coronatest doen, zodat ze zeker weten dat ze niet besmettelijk zijn.

Spelers geven elkaar voorlopig geen hand meer.

Regels voor thuissupporters

Ook het publiek moet zich aan nieuwe regels houden. Je mag voortaan alleen het stadion in als je geen klachten hebt. Daarom vraagt iemand bij de ingang of je je ziek voelt. Verder moet iedereen die 18 jaar of ouder is afstand van elkaar houden. Ben je tussen de 13 en 18 jaar? Dan mag je alleen in de buurt komen bij andere jongeren en bij mensen met wie je in een huis woont. Kinderen tot 12 jaar mogen bij iedereen in de buurt komen.

Kinderen mogen volgend seizoen bij iedereen in de buurt komen, maar volwassenen moeten afstand houden.

Regels voor uitsupporters

Doordat alle volwassenen afstand moeten houden, blijven veel stoeltjes in het stadion leeg. Ook het uitvak ziet er anders uit dan normaal. Clubs mogen namelijk geen fans meenemen naar uitwedstrijden. Op die manier wil de KNVB voorkomen dat het virus zich snel van de ene naar de andere stad verspreidt.

Pech voor deze uitsupporters van Vitesse. Het komende seizoen mogen supporters niet naar uitwedstrijden.

NUjunior-school

Speel jij mee met de NUjunior-school? Bij dit artikel kun je een woord verdienen. Met alle woorden die je verzamelt, kun je aan het einde van de week een zin maken. Daarmee maak je kans op een prijs.