De politie heeft woensdag zo'n 50 boeren opgepakt in Wijster (Drenthe). De boeren waren aan het protesteren, terwijl dit eigenlijk verboden was. Ze blokkeerden met hun trekkers en andere landbouw-voertuigen de ingang van een bedrijf dat afval verwerkt.

De boeren worden streng gecontroleerd op hun stikstof-uitstoot. Stikstof is slecht is voor het milieu en zit bijvoorbeeld in de uitwerpselen van koeien. Maar bedrijven zoals het afvalbedrijf kunnen ook veel stikstof uitstoten.

Stikstof

De boeren vinden dat zij veel strenger worden gecontroleerd op hun uitstoot dan bijvoorbeeld afvalbedrijven. Bovendien zou de verwerker van het afval voor te veel stikstof zorgen. Daarom blokkeerden ze de ingang. Het afvalbedrijf zegt dat de boeren ongelijk hebben en dat ze zich gewoon aan de stikstof-regels houden.

Milieuvriendelijk voer

In de afgelopen dagen hebben boeren op meerdere andere plekken gedemonstreerd. Ze zijn boos omdat de regering een nieuwe wet invoert die veevoer milieuvriendelijker maakt. In het voer dat nu aan veel koeien wordt gegeven, zit veel eiwit. Maar eiwit is een van de stoffen die zorgt dat er stikstof in de uitwerpselen van vee komt. In de nieuwe wet staat daarom dat er veel minder eiwit in het voer mag zitten.