De bergen in de buurt van de Italiaanse stad Trente zijn zo hoog dat er altijd sneeuw ligt. Normaal is die eh… sneeuwwit, maar deze weken is er ineens een roze bergtop te zien. Volgens onderzoekers maakt een superklein plantje de sneeuw daar roze.

De sneeuw op de bergtoppen is normaal keihard bevroren, maar de laatste tijd wordt het steeds warmer op de bergen. Daardoor smelt een gedeelte van de sneeuw. Dat is goed nieuws voor een speciale algensoort. Die vindt het namelijk heerlijk om in het ijskoude smeltwater te leven!

Snelle smelter

De algen zijn zelf rood. Doordat ze zich vermengen met de witte sneeuw, lijkt die ineens roze. En dat ziet er heel bijzonder uit! Toch is niet iedereen blij met het nieuwe uiterlijk van de berg. Roze sneeuw smelt namelijk eerder dan witte. De onderzoekers zijn daarom bang dat straks alle sneeuw verandert in water. Daardoor kan bijvoorbeeld een lager gebied overstromen.

NUjunior-school

Speel jij mee met de NUjunior-school? Bij dit artikel kun je een woord verdienen. Met alle woorden die je verzamelt, kun je aan het einde van de week een zin maken. Daarmee maak je kans op een prijs.