Weet jij hoeveel plastic verpakkingen je elke dag gebruikt? Waarschijnlijk zijn het er ongeveer vier. Uit een onderzoek blijkt dat Nederlanders ongeveer vier keer per dag iets eten dat in plastic verpakt zit.

Vier plastic verpakkingen per dag lijkt misschien niet veel, maar dat betekent dat alle Nederlanders samen 26 miljard plastic etensverpakkingen per jaar gebruiken. En dat aantal neemt toe.

Slecht voor het milieu

Plastic verpakkingen zijn slecht voor het milieu. Als mensen ze niet goed weggooien of op straat laten slingeren, komen ze vaak in zee terecht. Daar vallen ze uit elkaar, maar er blijven altijd kleine stukjes over. Zeedieren eten die plastic deeltjes op. Daar kunnen ze alleen niet tegen...

Meer mensen = meer plastic

Volgens het onderzoek wordt steeds meer plastic gebruikt, omdat er steeds meer mensen in Nederland wonen. Ook worden mensen rijker, waardoor ze vaker luxe spullen kopen. Zoals fruit dat al in stukjes is gesneden. Dat zit vaak in plastic, net als boodschappen die thuisbezorgd worden.

Oplossingen

De onderzoekers zeggen dat het probleem niet makkelijk op te lossen is, maar ze hebben wel dingen bedacht die helpen. Zo kunnen bedrijven minder dikke plastic verpakkingen gebruiken en kunnen ze producten minder vaak per stuk inpakken. Het helpt ook als de verpakkingen hergebruikt kunnen worden. Dan komen ze in elk geval niet in zee terecht.