Twee jongens van dertien en veertien jaar oud zijn schuldig aan een brand in een flat in Arnhem. Dat heeft de rechter gezegd. Maar ze krijgen geen straf. Wel moeten hun ouders zo'n 90.000 euro betalen aan de familie van de slachtoffers. Bij de brand, die tijdens Oud en Nieuw plaatsvond, kwamen een vader en zijn vierjarige zoon om.

De twee jongens staken tijdens Oud en Nieuw vuurwerk af in de hal van een flat in Arnhem. Daar stonden twee bankstellen die hierdoor in de fik vlogen. De rook die daarbij vrijkwam, kwam ook in een lift die stilstond. Daarin zaten een vader, een moeder en hun zoon en dochter. Zij ademden veel rook in. De moeder en de dochter overleefden dit, maar de vader en de zoon niet.

Geen straf

De Raad van de Kinderbescherming, een organisatie die opkomt voor de rechten van kinderen, heeft de rechter gevraagd om de jongens geen straf te geven. Daar heeft de rechter dus naar geluisterd. Volgens de raad hadden de jongens niet goed door wat de gevolgen waren van het afsteken van vuurwerk in de hal. Ook voelen ze zich heel erg schuldig en zou het niet goed voor hen zijn als ze gestraft zouden worden.