In het heelal naar de wc gaan is nog niet zo makkelijk. Voor je het weet, zweeft jouw plas naast je oor! Tijdens de allereerste missie naar de maan droegen astronauten zelfs een soort luier. Later zijn er nog speciale toiletten bedacht, maar ook die vindt de ruimte-organisatie NASA niet ideaal. Daarom heeft NASA een prijsvraag voor wie de beste ruimte-wc ontwerpt. De prijsvraag heet de Lunar Loo Challenge.

NASA wil een nieuwe ruimte-wc hebben voor de volgende missie naar de maan, in 2024. De wc moet voor zowel mannen als vrouwen makkelijk te gebruiken zijn. En hij moet in de raket én op de maan zelf goed werken.

Kinderen kunnen meedoen

De winnende toiletpot reist in 2024 dus mee naar de maan. Maar het kan ook zijn dat NASA maar een paar onderdelen goed genoeg vindt en daarmee zelf een nieuwe pot bouwt. Hoe dan ook, de winnaar krijgt omgerekend meer dan 30.000 euro. Ten minste, de winnaar van de volwassen deelnemers. Er is namelijk een aparte wedstrijd bedacht voor kinderen. Zij kunnen geen geld winnen, maar wel echte NASA-spullen.