In Heumen, een plaats in Gelderland, hebben mensen in 2018 een heel bijzonder graf ontdekt. Het graf is namelijk 2.500 jaar oud! Maar omdat de vinders eigenlijk helemaal niet in het gebied mochten graven, krijgen ze misschien een straf.

De vinders van het graf zijn amateur archeologen. Dat betekent dat ze als hobby op zoek gaan naar voorwerpen uit de geschiedenis. In 2018 gingen ze met een metaaldetector naar Heumen en vonden ze het oude graf.

Straf

Ondanks hun bijzondere ontdekking, worden de vinders van het graf dus misschien gestraft! Ze hadden namelijk geen toestemming om in het gebied te graven. Bovendien mag je in Nederland niet meer dan 30 centimeter graven als je spullen zoekt met een metaaldetector. Aan die regels hebben de vinders zich niet gehouden.

Begraven met kar en wapens

Van wie het graf was? Waarschijnlijk van een leider van een stam, zeggen wetenschappers tegen NOS. Hij is samen met een soort paardenwagen begraven. Die wagen, waarvan alleen nog wat resten zijn overgebleven, was versierd met de metalen ringetjes op de foto. Ook had de stamleider onder meer zwaarden en een grote metalen emmer bij zich.

Miniversie van de kar

Veel van de spullen die in het graf lagen, worden nog onderzocht. Maar het is de bedoeling dat ze uiteindelijk in Museum Het Valkhof in Nijmegen komen te liggen. De onderzoekers weten trouwens al wel hoe de paardenwagen er waarschijnlijk uitzag. Eerder vonden zo namelijk in Nijmegen een kar die erop leek. Die hebben ze toen in het klein nagebouwd.

Zo zag de wagen van de stamleider er waarschijnlijk uit: