Lina, Norah, Valentina, Neama en Ema uit groep 7 organiseerden donderdag een groot anti-racismeprotest in hun woonplaats Diemen. Er kwamen veel mensen op af.

Achter het gemeentehuis van Diemen verzamelde zich een grote groep mensen om te protesteren tegen racisme. Het verschil met de vele andere protesten? Dit protest is georganiseerd door vijf kinderen uit groep 7 van basisschool De Octopus. Het werd een kinderprotest waar ook veel volwassenen bij waren. Rapper Akwasi, Mitchell Esajas en de burgemeester van Diemen lieten ook van zich horen.

Tijd voor actie

Het begon allemaal met een racistische opmerking van een leeftijdsgenoot. Norah: "Het was niet de eerste keer dat iemand zoiets tegen me zei, maar deze keer had ik het opgenomen met mijn telefoon. Ik heb het met mijn klasgenoten gedeeld in de klassenapp."

Neama: "Ik vond dat het zo niet langer kon. Daarom reageerde ik dat we een protest moesten beginnen. De andere meiden wilden meedoen. Toen zijn we gestart."

Moeilijke klus

Een protest organiseer je niet zomaar. Alles moet worden afgestemd met de gemeente.

Neama: "Eerlijk gezegd dacht ik zelf eerst: gaat dit wel lukken? We zijn maar kinderen."

Valentina: "We zijn samen naar het gemeentehuis gegaan en daar kregen we een e-mailadres. Daar hebben we een mailtje naartoe gestuurd. We maakten afspraken over een datum en tijd, maar ook over hoe we de corona-maatregelen konden toepassen."

Norah: "Ik ben supertrots dat het uiteindelijk gelukt is. Akwasi was er zelfs bij!"

Belangrijke boodschap

Lina: "Ik vind het ook supergoed dat we dit hebben gedaan. Racisme moet stoppen. Je kunt mensen echt kwetsen. Ik hoop dat mensen dat nu echt beseffen."

Ema: "Je moet een persoon niet beoordelen op zijn huidskleur, maar op z'n gedrag."

Meer oog voor elkaar

De meiden merken dat sinds ze hun protest zijn begonnen er veel meer over racisme gesproken wordt. Zowel thuis als op school. Neama: "Een heel fijn gevoel. Want daardoor zijn veel meer kinderen zich bewust van racisme."

Goed gehoord

Lina, Norah, Valentina, Neama en Ema hebben hun stem uitgebreid laten horen tijdens het protest. Ze riepen ook anderen op om naar voren te komen.

Norah: "We vinden het heel belangrijk dat niet alleen wij, maar ook jullie je laten horen. Iedereen moet weten: racisme moet stoppen."

Neama sluit het protest af met een heel belangrijke boodschap: "Zie je racisme gebeuren, zeg er dan wat van." De meiden kregen een gigantisch applaus.

Lees hier waarom er de laatste tijd veel geprotesteerd wordt tegen racisme.