Vuilnismannen op het eiland Curaçao kregen woensdag te horen dat een deel van hen zou worden ontslagen. De regering van het eiland geeft het bedrijf waar ze voor werken namelijk geen geld meer. En het bedrijf heeft zelf geen geld om elke vuilnisman te betalen. De vuilnismannen werden daardoor behoorlijk boos en gingen de straat op. Die demonstraties liepen uiteindelijk uit op fikse rellen.

Curaçao is een eiland dat vlak bij het Zuid-Amerikaanse land Venezuela ligt. Aan de andere kant van de wereld, dus. Het eiland heeft zijn eigen wetten en regels, maar hoort officieel bij Nederland.

Plunderingen en vernielingen

De rellen vonden vooral plaats in de hoofdstad van Curaçao, Willemstad. Niet alleen de vuilnismannen, maar ook andere ontevreden werknemers vochten met de politie en stookten brandjes. Ook werden er winkels geplunderd en werden auto's vernield.

Veel arme mensen

Curaçao heeft grote geldproblemen. Dat komt onder andere door het coronavirus. Veel mensen hebben hierdoor minder of geen werk. Ook komen er amper nog toeristen naar het eiland. Door de geldproblemen moet de helft van de bevolking naar de voedselbank. Dat is een plek waar je gratis eten kunt krijgen als je de boodschappen niet kunt betalen.

Meer demonstraties

De demonstranten vinden dat het de schuld is van de regering dat veel mensen zo arm zijn. Daarom willen ze dat de president van het eiland aftreedt en dat er nieuwe verkiezingen komen. Of dit gaat gebeuren, is niet duidelijk. Daarom worden er de komende dagen meer protesten verwacht.