"Bedankt dat jullie doven en slechthorenden hebben geholpen én dat heel Nederland nu weet hoe gebarentaal eruitziet." Dat schreef minister Hugo de Jonge na de persconferentie van woensdag op Instagram. Hij wilde gebarentolk Irma en haar collega Corline laten weten dat zij de afgelopen tijd megabelangrijk zijn geweest. Daarom gaf hij ze samen met minister-president Mark Rutte een groot boeket bloemen, natuurlijk veilig op 1,5 meter afstand.

De persconferentie van woensdag was voorlopig de laatste. Mark Rutte en Hugo de Jonge hebben aangekondigd hoe de regels er deze zomer uit komen te zien. Daarom is het voorlopig waarschijnlijk niet meer nodig om persconferenties te geven. De twee gebarentolken hoeven de teksten dus ook niet meer te vertalen voor dove en slechthorende mensen.

Irma en haar collega Corline kregen een bos bloemen als bedankje voor hun harde werk. (Foto: Instagram/Hugo de Jonge)

Hamsterheld

Veel mensen vinden het jammer dat de gebarentolken voorlopig niet te zien zijn. Vooral Irma werd de afgelopen tijd razend populair. Nadat ze nogal enthousiast had voorgedaan hoe het gebaar voor hamsteren eruitziet, werden liedjes over haar geschreven, kreeg ze een eigen muurschildering en maakte Kalvijn een video over haar. Ze is dus een echte ster geworden!