Veel groepen 8 hebben dit jaar pech. Door het coronavirus kan hun schoolkamp niet doorgaan. Ook op de school van Joan (12) en Sabine (12) werd het kamp afgelast. Maar de meiden lieten het er niet bij zitten. Zij organiseerden zelf een kamp.

"Net voordat we weer terug naar school mochten, kregen we een mail dat het schoolkamp dit jaar niet doorging", vertelt Sabine. "Dat vond ik heel jammer. Daarom heb ik 's middags met Joan afgesproken dat we zelf iets gingen organiseren."

Meteen naar het gemeentehuis

"We zijn de dag daarna meteen naar het gemeentehuis gegaan", zegt Joan. "Daar moesten ze toestemming geven om een kamp te organiseren, maar die mevrouw begreep er niets van. Zij dacht dat we een feestje wilden geven, omdat we klaar waren met de middelbare school. Dat schoot dus niet echt op, maar gelukkig mochten we een paar dagen later toch nog komen praten."

Heel veel regelen

Uiteindelijk mochten de meiden van de gemeente een kamp organiseren, zolang ze zich maar goed aan de coronaregels hielden. Joan en Sabine kregen het toen superdruk. Ze moesten een plek vinden waar iedereen met genoeg afstand kon blijven slapen, zorgen dat er eten was voor iedereen en allerlei leuke activiteiten bedenken.

Superlange spooktocht

"We wilden graag een bingo en een spooktocht houden", zegt Sabine. "Daarvoor hadden we prijzen nodig, maar ook mensen die ons aan het schrikken wilden maken. Gelukkig hebben allerlei winkels ons spullen gegeven. En onze spooktocht was superlang, omdat er heel veel ouders wilden meedoen."

Met iedereen naar de scouting

Uiteindelijk hebben Joan en Sabine één nachtje bij een scouting in de buurt geslapen. "We weten natuurlijk niet hoe een normaal groep 8-kamp zou zijn geweest," zegt Joan, "maar ik vond dit heel geslaagd. Vooral omdat bijna alle kinderen uit de groepen 8 zijn gekomen. Dat had ik echt niet verwacht!" Sabine: "Ze vonden het superleuk dat wij toch nog een kamp voor ze hadden geregeld."