De boeken De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen en Het leven van een loser 13: Vet koel hebben de Kinderjury-prijs 2020 gewonnen! Dat is een speciale prijs die elk jaar wordt uitgereikt aan kinderboeken. Kinderen konden in mei stemmen op hun favoriete boek.

Klopt, er zijn twee Kinderjury-prijzen uitgedeeld. De ene prijs is voor boeken die bedoeld zijn voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Die was dus voor De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen, van de schrijvers Andy Griffiths en Terry Denton. De andere prijs is voor boeken voor kinderen die tussen de 10 en 12 jaar oud zijn. Daar ging Het leven van een loser 1: Vet koel van Jeff Kinney dit jaar dus mee aan de haal.

Stemmen

Kinderen konden in mei stemmen op hun favoriete boek. Daar kwamen meerdere genomineerden uit voort. Voor de categorie 6 tot 9 jaar waren dit Dog Man en Kid Kat van Dav Pilkey en Dolfje ontvoerd! van Paul van Loon. En De Waanzinnige Boomhut, dus! En voor de categorie 10 tot 12 jaar was, naast Het leven van een loser, het boek Grappenmakers van Nellerike de Voogd genomineerd. Net als Toen het oorlog was: 1939-1945 van Annemiek de Groot, Liesbeth Rosendaal, Roos Jans en Juul Lelieveld.

Geen feest, wel winnaars

Normaal gesproken worden de winnaars van de Kinderjury-prijs tijdens een groot feest bekendgemaakt. Maar door het coronavirus werd er dit jaar geen feest gehouden. Om de uitreiking toch nog een beetje leuk te maken, ging presentator Ridder van Kooten samen met een paar fanatieke lezers op pad om de genomineerden te verrassen. En zij maakten woensdag samen de winnaars bekend. Hoe? Via Zoom!