Het gaat niet goed met de egels in Nederland. Sinds kort hebben ze last van een nieuwe ziekte, waaraan ze ook kunnen overlijden.

Vooral in het zuiden van het land hebben dieren last van de Egelziekte 2020. Hun gezichten komen daardoor vol te zitten met wonden en bulten vol pus. Ook is het door de ziekte moeilijker voor ze om adem te halen. Iets meer dan de helft van de egels met de ziekte sterft eraan.

Besmettingen tijdens het paren

Net als mensen tijdens de coronatijd kunnen de egels het best afstand van elkaar houden. Maar ja, het is ook paarseizoen. En laat dat nou net de enige tijd van het jaar zijn dat de egels elkaar heel graag opzoeken… Ze steken elkaar dus makkelijk aan met de nieuwe ziekte.

Te droog om eten te vinden

Er is nog een reden dat de egels elkaar besmetten: het is al een tijdje droog in Nederland. Daardoor is er te weinig eten voor de egels. De stekelbollen komen daarom allemaal naar de paar plekken waar nog wel voedsel is. Daar eten ze hun buikje rond, maar maken ze elkaar ook ziek.

Je kunt de egels helpen door ze wat extra eten te geven. (Foto: Pixabay/Alexas_Fotos)

Beetje extra eten geven

Deskundigen doen nu hun best om een medicijn te vinden. Tot die tijd vragen ze mensen om de egels extra eten te geven. Je kunt bijvoorbeeld een schaaltje kattenbrokjes voor ze klaarzetten. Het is handig om daar een krat overheen zetten met een opening van 14 bij 14 centimeter, want egels smullen vooral van droge brokjes. Ook van een bakje water worden egels blij. Let op: melk is niet goed voor ze!

Zie je overdag een egel?

Dan is de kans groot dat hij ziek is. Egels die waggelen en plekken in hun snoet hebben, kun je het best oppakken. Je kunt ze naar de dierenarts brengen, maar je mag ook de dierenambulance voor ze bellen.