Dikke kans dat jij ergens een tas met een vlag ziet hangen. Het is namelijk nationale slaagdag! Op die dag vieren middelbare scholieren dat ze klaar zijn met de middelbare school.

Normaal maken alle middelbare scholieren aan het einde van hun schooltijd dezelfde toetsen: eindexamens. Begin juni krijgen ze te horen of ze die goed genoeg hebben gemaakt om te slagen. Dan mag de vlag uit, met een schooltas erbij. Zo kan iedereen zien dat het diploma binnen is!

Oude toetsen

Dit jaar ging het een beetje anders. Door het coronavirus konden de eindexamens niet doorgaan. Daarom hebben de leraren gekeken naar de toetsen van de afgelopen jaren. Als de leerlingen die goed genoeg hadden gemaakt, waren ze geslaagd.

Toch een feestje

Voor veel middelbare scholieren voelde dat gek. Zij hoorden een paar weken geleden ineens dat ze geslaagd waren, zonder dat ze examen hadden gedaan of een feestje konden vieren. Daarom is de nationale slaagdag bedacht. Op deze dag mogen alle geslaagden vieren dat ze in een gekke tijd toch hun diploma hebben gehaald.

Boodschap van koning en koningin

Op deze dag laten ook de koning en de koningin wat van zich horen. In een video zeggen ze dat ze het superjammer vinden dat geslaagden geen grote feesten kunnen vieren. Ook feliciteren ze iedereen die dit jaar zijn diploma heeft gehaald. Kijk maar!

Koning en koningin feliciteren geslaagden
1
Koning en koningin feliciteren geslaagden