Na 15 juni kunnen Nederlanders in het buitenland op vakantie, maar ze kunnen niet naar elk land van de wereld reizen. Dat zei premier Mark Rutte woensdag tijdens een persconferentie. Ook vertelde hij dat het plan om alle basisscholen vanaf 8 juni helemaal te openen doorgaat.

Volgens premier Rutte kunnen Nederlanders vanaf 15 juni op vakantie naar een Europees land met een geel reisadvies. Een geel reisadvies betekent dat je goed moet oppassen. Landen kunnen ook een oranje reisadvies krijgen. Dit betekent dat je er alleen naartoe moet gaan als het niet anders kan. Veel landen buiten Europa hebben zo'n oranje advies. Maar ook Europese landen kunnen een oranje reisadvies krijgen.

Geel

Na 15 juni krijgen onder meer België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Italië, Kroatië en Portugal een geel reisadvies. De regering hoopt dat hier later nog meer landen aan kunnen worden toegevoegd. Welk land welk reisadvies krijgt, wordt per week bepaald.

Goed opletten

De premier zegt dat mensen zich goed moeten voorbereiden als ze op vakantie gaan. Ze moeten namelijk goed weten wat de coronaregels in hun vakantieland zijn. En ze moeten tijdens hun vakantie het nieuws volgen. Want het kan gebeuren dat er ineens heel veel besmettingen zijn in hun vakantieland.

Op vakantie in Nederland

Premier Rutte zegt dat iedereen gewoon binnen Nederland op vakantie mag gaan. Maar ook dan moeten Nederlanders volgens hem goed op de coronaregels blijven letten. Dit betekent bijvoorbeeld dat je alleen met het openbaar vervoer mag reizen als het niet anders kan. Daarom zegt hij dat het beter is als zoveel mogelijk mensen met de auto of met de fiets op pad gaan.