Het is Nationale Opa- en Omadag! Riep jij vroeger ook altijd dat je bij je opa en oma ging wonen als je boos was op je ouders? Hugo (13) weet precies hoe dat is. Hij woont namelijk echt bij zijn opa en oma.

De moeder van Hugo heeft autisme en een verstandelijke beperking. Daardoor vindt ze het lastig om goed voor een kind te zorgen. Voordat Hugo werd geboren, heeft zijn moeder daarom met zijn opa en oma afgesproken dat zij zouden helpen om Hugo op te voeden.

Nooit lang zonder elkaar

Eerst woonden Hugo en zijn moeder samen bij zijn opa en oma, maar een paar maanden geleden is zijn moeder getrouwd! Ze woont nu bij haar nieuwe man. "Dat vind ik prima", zegt Hugo. "Ze was de afgelopen tijd al steeds vaker daar. Daardoor ben ik langzaam aan de situatie gewend. En ze komt nog steeds bijna elke dag uit haar werk bij mij langs. Ik hoef haar dus nooit lang te missen."

Opa en oma = opa en oma

Hugo vindt het fijn dat hij zijn moeder nog zo vaak ziet. "Dat ik bij mijn opa en oma woon, betekent niet dat zij mijn ouders zijn. Mijn opa en oma zijn mijn opa en oma en mijn moeder is mijn moeder." Allebei superbelangrijk, dus!

Lekker veel ruimte

Of het nog voordelen heeft om bij je opa en oma te wonen? Volgens Hugo wel! "Ik heb hier bijna een volledig huis voor mezelf, want ik heb een eigen woonkamer, badkamer en slaapkamer. Dat is echt heel relaxed."

NUjunior-school

Speel jij mee met de NUjunior-school? Bij dit artikel kun je een woord verdienen. Met alle woorden die je verzamelt, kun je aan het einde van de week een zin maken. Daarmee maak je kans op een prijs.