Het is de Dag van het Gescheiden Kind. Elk jaar wordt op 26 mei stilgestaan bij kinderen van gescheiden ouders. Dit jaar is dat misschien wel extra hard nodig. Voor kinderen met gescheiden ouders kan de coronacrisis namelijk behoorlijk lastig zijn, bijvoorbeeld omdat ze hun vader of moeder minder vaak zien.

Volgens het Expertisecentrum Kind en Scheiding zijn er verschillende redenen waarom kinderen een van hun ouders soms minder zien. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat kinderen het zelf fijner vinden om meer op één plek te zijn, maar ook doordat hun vader of moeder extra veel moet werken. Soms zijn kinderen vaker bij één ouder, omdat iemand in hun gezin corona-achtige klachten heeft.

Half-half

Dat laatste gebeurde bij Bink (9) en zijn broertje. "Normaal woon ik de ene helft van de tijd bij mijn vader en de andere helft bij mijn moeder," vertelt Bink. "Een paar weken geleden waren we net bij papa toen mijn stiefmoeder ineens verkouden werd."

Meteen opgehaald

Bink is toen meteen opgehaald door zijn moeder: "Bij mijn vader wonen ook nog twee stiefzussen. We hadden samen heel veel mensen kunnen besmetten. Daarom heeft mijn moeder ons meteen weer opgehaald, voordat mijn stiefmoeder ons kon aansteken."

Verdrietig

Het was dus beter voor Bink om een tijdje alleen bij zijn moeder te wonen, maar dat vond hij wel moeilijk. "Ik was maar heel kort bij mijn vader geweest en ik had geen idee wanneer ik hem weer in het echt zou zien. Daar was ik heel verdrietig om."

Terug

Gelukkig voor Bink bleek zijn stiefmoeder uiteindelijk niet besmet te zijn met het coronavirus. Hij kon dus vrij snel weer terug naar zijn vader. "Het was heel fijn om elkaar weer in het echt te zien", vertelt hij. "Ik was superblij dat dat weer kon."