Opvallend bezoek voor Rotterdam! Er zwom namelijk een bever in het kanaal de Delfshavense Schie. Dat is best bijzonder, zegt natuurdeskundige André de Baerdemaeker. Het komt volgens hem namelijk bijna nooit voor dat een bever in de stad wordt gespot.

"Ik zag het al een tijdje aankomen dat er bevers in Rotterdam zouden gaan zwemmen", vertelt André aan NUjunior. "In de natuurgebieden rondom de stad leven namelijk heel veel bevers. Maar als er te veel soortgenoten zijn, gaan de dieren op zoek naar een andere plek om te wonen."

Geen goed leefgebied

De bever die in de Delfshavense Schie is gezien, is volgens André trouwens geen blijver. "Waarschijnlijk is hij al doorgezwommen naar een plek waar hij beter kan leven. Rotterdam is namelijk geen goede plek voor bevers. De randen van de kades zijn hoog, waardoor ze niet goed op de wal kunnen komen. En er is geen hout waar ze lekker hun tanden in kunnen zetten."

Hier zie je de bever door de Delfshavense Schie zwemmen.

Bever gespot in Rotterdams water
1
Bever gespot in Rotterdams water

Op naar Delft

Volgens André zwemmen bevers dus door Rotterdam heen als ze op zoek zijn naar een plekje om te wonen. Als ze die niet vinden in de stad, trekken ze verder. "Ze zwemmen bijvoorbeeld door naar de omgeving van Delft of Gouda. Daar hebben ze namelijk een veel beter leefgebied."

Vaste bewoners

André zegt dat het trouwens best zou kunnen dat de knagers in de toekomst wél in Rotterdam blijven wonen. "De gemeente legt namelijk natuurgebieden aan bij randen van rivieren. Als die er zijn, zouden dat goede leefgebieden voor de dieren zijn. Dan worden bevers misschien vaste bewoners van de stad!"