Voor veel moslims is het feest! Zij vieren vanaf zaterdagavond drie dagen het Suikerfeest. Daarmee sluiten ze de ramadan af. Door alle coronaregels ziet het feest er voor veel kinderen wel iets anders uit dan normaal.

Dat merkt ook Daaniya (12). Zij heeft dit jaar voor het eerst helemaal meegedaan aan de ramadan. "Je mag dan een maand lang tussen zonsopgang en zonsondergang niets eten en drinken", vertelt ze. "We gebruiken zelfs liever geen tandpasta in de vastentijd, omdat je die per ongeluk kan doorslikken. We gebruiken een ‘miswaak’. Dat is een soort tandenborstel die je kunt gebruiken zonder pasta. Verder mag je tijdens de ramadan ook geen muziek draaien of schelden. De eerste week miste ik het eten best wel. Daarna wende het gelukkig."

Heilige maand

Moslims doen aan de ramadan om hun geest 'schoon te maken'. Een maand lang houden ze zich extra veel bezig met dingen die ze het belangrijkst vinden in het leven, zoals zelfbeheersing, naastenliefde en hun geloof. Op deze manier willen ze een beter mens worden. Na dertig dagen is het dan tijd voor feest: het Suikerfeest. Op de eerste hele dag van het feest gaan veel moslims naar de moskee. 's Avonds viert iedereen samen feest.

Geld, cadeautjes en snoep

"Normaal gaan we dan met mijn hele familie naar mijn oma", zegt Daaniya. "We gaan dan lekker eten. Alle familieleden geven geld aan de kinderen: 1 of 2 euro per keer. Soms krijgen we ook cadeautjes of snoep."

Ander feestje

Dit jaar gaat dat niet door. Door de coronaregels kan Daaniya's familie niet zomaar samenkomen. Daaniya: "We gaan 1,5 meter afstand houden. En we gaan in groepjes langs bij mijn oma. Eerst gaan bijvoorbeeld mijn tantes en dan komen wij een uur later langs. Dat vind ik wel jammer, want het Suikerfeest draait juist om gezellig samenkomen."