Wetenschappers hebben misschien de geboorte van een kersverse planeet vastgelegd. Dat is bijzonder, want het zou de eerste keer zijn dat dit is gebeurd. De wetenschappers zagen de mogelijke geboorte terwijl ze een ster, AB Aurigae, bestudeerden. Die zweeft wel duizenden biljoenen kilometers bij de aarde vandaan!

Volgens de wetenschappers draaide er een soort schijf van gas en stof rond de ster. Dat gebeurt bij alle jonge sterren. Maar de schijf van AB Aurigae had een soort draaikolk in het midden. Dat wijst erop dat er een planeet wordt geboren, zeggen de onderzoekers.

Stofdeeltjes worden planeten

Hoe een planeet precies ontstaat? Rondom elke jonge ster hangt een soort schijf van stof en gas. Die stof- en gasdeeltjes botsen binnen die schijf tegen elkaar aan. Uiteindelijk klonteren ze hierdoor samen en ontstaan er grotere objecten. Zoals planeten, dus!

Telescopen in de woestijn

De geboorte van deze planeet is trouwens gespot met een telescoop van Very Large Telescope. Dat is Engels voor 'heel grote telescoop'. Very Large Telescope is een verzameling van meerdere telescopen die megaver de ruimte in kunnen kijken. Deze joekels staan in de woestijn van Chili (Zuid-Amerika).

Van heel groot naar extreem groot

In Chili wordt trouwens gebouwd aan een nieuwe verzameling van telescopen: Extremely Large Telescope. Ha, dat betekent 'extreem grote telescoop'. Met deze giga-apparaten hopen wetenschappers planeetgeboortes later nog beter te kunnen zien.