In Nederland zijn de afgelopen weken een paar katten en een hond ziek geworden door het coronavirus. Is het daarom verstandig om je kat een mondkapje voor te doen? En kan je hond tijdens het uitlaten beter afstand houden van zijn speelkameraadjes? NUjunior zette vijf vragen over huisdieren en het coronavirus op een rijtje.

Kunnen huisdieren het coronavirus krijgen?

De afgelopen weken zijn in Nederland een hond en een paar katten ziek geworden. Huisdieren kunnen dus het coronavirus krijgen. Toch is de kans heel klein dat dit jouw hond of kat ook overkomt. Tot nu toe lijkt het coronavirus namelijk vooral een mensenziekte te zijn. Op de hele wereld zijn er maar een paar honden, katten en hamsters gevonden die het coronavirus hadden.

Welke dieren kunnen het coronavirus krijgen?

Wetenschappers hebben nog niet voor alle dieren onderzocht of ze het coronavirus kunnen krijgen. Ze weten al wel dat honden, katten, hamsters, nertsen en fretten heel soms ziek kunnen worden van het virus. Varkens, kippen en eenden zijn juist niet vatbaar.

Kunnen dieren mensen besmetten?

Volgens wetenschappers is de kans superklein dat een dier een mens aansteekt. Ook denken deskundigen dat dieren elkaar niet besmetten. Je kunt je hond dus gewoon met andere honden laten spelen. En nee, je kat hoeft geen mondkapje voor.

Mijn vader heeft het coronavirus. Kunnen de hond en de kat nu ook ziek worden?

Dat zou kunnen, maar die kans is superklein. Voor de zekerheid is het wel verstandig als mensen met coronaklachten hun huisdieren zo min mogelijk aanraken. Als het kan, moet iemand anders het uitlaten en aaien even overnemen.

Ik denk dat mijn huisdier het coronavirus heeft. Wat moet ik nu doen?

De dieren die tot nu toe het coronavirus hadden, zijn bijna allemaal aangestoken door hun baasje. Als niemand bij jou thuis ziek is geweest, is de kans dus superklein dat jouw kat, hond of hamster het coronavirus heeft. Vind je Minoes er toch een stuk pipser uitzien dan normaal? Dan is het belangrijk dat zo weinig mogelijk mensen of dieren haar aanraken. Op die manier wordt de kans kleiner dat ze anderen besmet. Zodra een dier het benauwd heeft of diarree krijgt, is het slim om de dierenarts te bellen.

NUjunior-school

Speel jij mee met de NUjunior-school? Bij dit artikel kun je een woord verdienen. Met alle woorden die je verzamelt, kun je aan het einde van de week een zin maken. Daarmee maak je kans op een prijs.