Eigenlijk zou het Eurovisie Songfestival zaterdagavond op de buis zijn. Maar door het coronavirus is het festival verplaatst naar 2021. In plaats daarvan komt er een show waarbij de deelnemers niet tegen elkaar, maar mét elkaar zingen. Die show, Europe Shine a Light, wordt zaterdag uitgezonden.

Door het coronavirus kunnen de artiesten niet bij elkaar komen in een studio. Daarom doen ze vanuit hun eigen land mee. Alle 41 deelnemers mogen een kort stukje van hun nummer laten horen. Ook zingen ze met z'n allen een oude Songfestival-hit.

Jeangu gaat kijken

Hoe die oude Songfestival-hit heet? Love Shine a Light. De show van zaterdag is dus naar dit liedje vernoemd. Jeangu Macrooy, die eigenlijk Nederland zou vertegenwoordigen, heeft zijn versie van het nummer al opgenomen. "Ze gaan dat op een mooie manier bij elkaar brengen. Ik ben zelf ook benieuwd. Ik ga vanavond zelf ook op de bank zitten", zegt hij tegen NOS Radio 1.

Songfestival-gevoel

Jeangu is natuurlijk teleurgesteld dat het Songfestival dit jaar niet doorgaat. Maar hij vindt het fijn om met Europe Shine a Light alsnog iets te kunnen doen, vertelt hij. "Ik hoop dat het toch nog een beetje een Songfestival-gevoel en een verbinding geeft aan al die mensen die kijken."

Toch nog een wedstrijd

Eerder organiseerden fans van het Eurovisie Songfestival al een online editie van de wedstrijd. Hierbij namen de deelnemers het dus wél tegen elkaar op. IJsland ging er toen vandoor met de winst. Jeangu deed het helaas iets minder goed. Met zijn liedje Grow behaalde hij de dertiende plaats.