Geen gymles, niet meer naar school fietsen, niet meer naar de sportvereniging… Veel kinderen bewegen stukken minder nu ze thuis moeten blijven door het coronavirus. Terwijl beweging juist goed voor je is, zeggen wetenschappers. Niet alleen omdat je spieren dan sterker worden en je harder en langer kunt rennen, maar ook omdat sporten ervoor zorgt dat je minder snel ziek wordt!

In maart kwamen verschillende onderzoekers met een boodschap: nu iedereen zoveel mogelijk thuis moet zijn, is het heel belangrijk om te blijven bewegen. Beeleke Bredero sluit zich hierbij aan. Zij weet als wetenschapper alles van sport en beweging. "Als je sport, maakt je lichaam zich klaar voor actie", zegt ze tegen NUjunior. "Je maakt dan een speciaal stofje aan dat jouw lichaam beschermt. Het valt bijvoorbeeld virussen aan!"

Meer sporten = beter leren

Ook Rebecca Beck van Kenniscentrum Sport & Bewegen zegt dat beweging supergoed voor je is. Niet alleen omdat je lichaam er gezonder door wordt, want sporten heeft volgens haar nog veel meer positieve effecten. "Een van die effecten is dat je het beter doet op school", zegt ze. Hoe dit komt? Dat weet Beeleke wel. "Als je sport, gaat er meer bloed naar het deel van je hersenen dat zorgt dat je goed kunt leren."

Lekker leeg hoofd

Een ander positief effect van bewegen? Dat is ontspanning, zegt Rebecca. "Vooral als je een beetje stress krijgt van het thuiszitten. Als je sport, kun je je hoofd lekker leegmaken." Volgens Beeleke is dit heel logisch. "Je hersenen maken namelijk een speciaal stofje aan waardoor je stress kunt krijgen. Maar als je sport, doen ze dat minder!"

Hup, van die bank af

Volgens Rebecca en Beeleke is er dus geen reden om op de bank te blijven zitten. Ze moedigen dan ook iedereen aan om zich lekker in het zweet te werken. "Ga bijvoorbeeld tussen de schoollessen door een eindje fietsen of verzin samen met je ouders leuke oefeningen voor thuis", zegt Rebecca. Beeleke heeft ook een goed idee: "Videobel bijvoorbeeld met je vrienden en doe een wedstrijdje touwtjespringen. Zo hou je sporten extra leuk!"