Even videobellen met je juf, een grappig gifje delen in de groepsapp of een dansje op TikTok zetten: veel kinderen maken deze weken meer gebruik van sociale media dan normaal. Dat is meestal superleuk, maar er kleven ook gevaren aan. Julia (11) geeft daarom een speciale les over veiligheid en sociale media.

"Vrijdag ga ik een webinar geven", vertelt Julia aan NUjunior. "Dat betekent dat ik via een soort FaceTime met mensen ga praten over dingen als online pesten en vervelende verzoekjes op bijvoorbeeld Instagram."

Groot publiek

In totaal kunnen honderd kinderen meedoen met het webinar. Twee weken geleden waren alle plekken al weg. Julia: "Omdat hun broertjes, zusjes en ouders ook mee kunnen kijken, gaan er in totaal misschien wel 250 mensen meedoen. Ik vind het heel bijzonder dat zoveel kinderen interesse hebben. Misschien ga ik hierna nog wel een webinar geven."

Gesprekken met moeder

Julia heeft namelijk genoeg te vertellen over online veiligheid. "Mijn moeder heeft een bedrijf met trainingen over sociale media", zegt ze. "Zij praat thuis best vaak over haar werk en ik stel ook weleens vragen. Als er iets vervelends in de klassenapp staat, bespreek ik dat bijvoorbeeld met haar. Daardoor weet ik veel van sociale media."

Privé

Vrijdag gaat ze het onder andere hebben over de beveiliging van je account. "Volgens mij is het slim om je accounts van Instagram en TikTok op privé te zetten", zegt ze. "Als je dat niet doet, kan iedereen je een berichtje sturen. Dat lijkt misschien leuk, maar soms doen mensen zich voor als anderen. Ze hebben dan helemaal geen goede bedoelingen."

NUjunior-school

Speel jij mee met de NUjunior-school? Bij dit artikel kun je een woord verdienen. Met alle woorden die je verzamelt, kun je aan het einde van de week een zin maken. Daarmee maak je kans op een prijs.