De Great Barrier Reef, een gigantisch koraalrif bij Australië , wordt al voor het derde jaar op rij steeds bleker. Dit betekent uiteindelijk dat het koraal doodgaat. Daar maken wetenschappers zich flinke zorgen over.

Koraal lijkt een beetje op een plant of een stukje steen, maar het is eigenlijk een dier! Een koraalrif bestaat uit duizenden kleine koraaldiertjes bij elkaar. Zij klemmen zich goed vast aan de bodem van de zee en zijn voor vissen ideaal om in te wonen.

Minder eten

Waarom het slecht gaat met het koraal in Australië? De dieren leven van een bepaald soort algen die zich nestelen in het rif. Maar als er iets mis is met de zee, kunnen de algen daar vaak niet tegen en stoten ze een soort gif uit. En door dat gif stoot het koraalrif weer de algen uit. Maarja, daardoor hebben ze wel minder te eten. En als dit te lang duurt, sterft het koraal uiteindelijk. Je kunt het trouwens heel goed zien als het koraal weinig te eten heeft. De algen zorgen namelijk voor een kleurtje. Hoe witter het koraal is, hoe minder eten het heeft.

Langer aan de gang

Koraal sterft dus als de algen gif uitstoten. En de algen doen dit weer doordat er iets mis is met de zee. De wetenschappers denken dat de alpensterfte bij Australië te maken heeft met de opwarming van de oceanen. In 2016 en 2017 zagen ze trouwens ook al dat het niet goed gaat met The Great Barrier Reef. Toen stierf eenderde tot de helft van alle koraaldiertjes van dat rif.