De afgelopen weken nam het aantal coronapatiënten in Nederland flink toe. Om dat tegen te gaan werden er allerlei maatregelen ingevoerd, zoals het sluiten van scholen. Onderzoekers houden in de gaten of deze regels effect hebben. Het lijkt erop dat het aantal nieuwe besmettingen minder snel stijgt.

Woensdag kwamen politici uit de Tweede Kamer samen met Jaap van Dissel, de directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hij praatte de Kamerleden bij over de onderzoeken.

Patiënt besmet minder anderen

Volgens hem lijkt het erop dat dat de maatregelen effect hebben. Eerst besmette een coronapatiënt gemiddeld twee tot drie anderen. Dat aantal lijkt nu minder geworden.

Ziekenhuizen

Dat is belangrijk, want hierdoor kunnen de ziekenhuizen ernstig zieke patiënten blijven opvangen. Als er te snel nieuwe patiënten bij komen, dan wordt dat lastiger.

Voorzichtig

Het lijkt er dus op dat de maatregelen zin hebben, maar we moeten wel heel voorzichtig blijven. Er wordt nog meer onderzoek gedaan om de effecten beter te meten. Ook moeten we ons goed aan de regels blijven houden.