Je hebt misschien weleens gehoord dat de mensen afstammen van de apen. Maar heb je ook weleens gehoord van een voorloper van de mens die leek op een piepklein wormpje? Waarschijnlijk niet, want onderzoekers hebben 'm pas net ontdekt.

Het wormvormige wezentje is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Het heet Ikaria wariootia en het leefde ongeveer 555 miljoen jaar geleden. Het is dus superoud, want de oudste mensen ontstonden pas 200.000 jaar geleden!

Afdrukken

Wetenschappers dachten al langer dat er ooit dit soort wezens moeten hebben bestaan, maar nu hebben ze eindelijk bewijs gevonden. Diep in de grond van Australië vonden ze afdrukken van de Ikaria wariootia. Die konden ze gebruiken om te bepalen hoe het diertje er precies heeft uitgezien.

Spiegelbeeld

Ze ontdekten al snel dat de dieren symmetrisch waren. De wormpjes hebben een duidelijke voor- en achterkant, maar hun linker- en rechterkant zijn alleen gespiegeld. De onderzoekers vonden dat mega-interessant, omdat ze denken dat symmetrie belangrijk was voor de ontwikkeling van allerlei soorten leven.

Handig inrichten

Door een symmetrische bouw kunnen dieren hun lichaam handig inrichten. Daardoor kunnen ze beter groeien en steeds ingewikkelder worden. Wetenschappers denken daarom dat de ikaria wariootia zich heeft ontwikkeld tot allerlei andere dieren. Honden, bijvoorbeeld. Of katten. En dus ook... mensen!