Tot 1 juni zitten we allemaal meer binnen dan normaal. Best heftig, vinden veel mensen. Maar wist je dat astronauten soms wel een half jaar in een superklein ruimtestation zitten? Zij weten dus precies hoe je het gezellig houdt als je op elkaars lip zit. Op Twitter hebben een astronaut en een ruimte-expert daarom tips gedeeld.

Anne McClain is astronaut. Zij heeft meer dan een half jaar in de ruimte gezeten. Volgens haar is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal punten. Deze, bijvoorbeeld:

1. Praat

Volgens Anne is het belangrijk om veel te praten. Als je eerst uitlegt wat je gaat doen en waarom je dat wilt, blijft het langer gezellig. Komt er toch ruzie? Geef het toe als je iets verkeerd hebt gedaan. En ja, daar hoort ook sorry zeggen bij…

2. Zorg voor jezelf

In een gekke tijd als deze, is het extra belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Dat betekent dat je genoeg eet en af en toe onder de douche stapt, maar ook dat je je hoofd gezond houdt. Doe dus dingen waar je vrolijk van wordt!

3. Zorg voor het team

In een ruimtestation ben je altijd samen. Ook jij hebt waarschijnlijk een team, eh… gezin om je heen. Om de missie te laten slagen, moet je volgens Anne zo rustig mogelijk blijven, veel dingen samen doen en elkaar aanmoedigen. Eigenlijk gewoon doen wat Nathan Rutjes altijd doet, dus!

Stijn aan het werk op de Zuidpool (Foto: Twitter/ESA_Kids)

Stel, je volgt al Annes tips op. Je praat alle ruzies netjes uit, je zorgt voor jezelf en je bent een teamspeler waar Nathan nog iets van kan leren. Dan heb je nog steeds best vaak niets te doen… Gelukkig heeft Stijn Thoolen daar tips voor. Hij is dokter op de Zuidpool. Daar zit een groep mensen helemaal afgezonderd van de bewoonde wereld. Zo oefenen ze hoe het is om naar Mars te reizen, maar ze hebben ook veel leuke dingen ontdekt om te doen!

1. Ruim op

Je vindt het misschien niet leuk, maar volgens Stijn is het een prima klusje om dat rommelige kastje eens op te ruimen. Extra fijn: in een opgeruimde ruimte voel je jezelf vaak rustiger.

2. Ga koken en eet gezellig samen

Nu je zoveel binnen zit, heb je tijd om nieuwe dingen te leren. Koken, bijvoorbeeld! En als je daarna gezellig samen eet, zorg je ook nog eens goed voor het team. Win-win!

3. Relax

Volgens Stijn hoef je niet de hele tijd actief te zijn. Je mag best iets meer gamen, tv kijken of lezen. Het fijne van gamen is bovendien dat je met je vrienden kunt praten.