Premier Mark Rutte, de minister voor Veiligheid en de minister voor Gezondheid kondigden maandagavond nieuwe maatregelen aan tegen het coronavirus. Welke maatregelen nu het belangrijkst zijn? NUjunior maakt een lijst.

Scholen die dicht zijn, minstens 1,5 meter afstand van elkaar houden... De regering heeft al een hoop maatregelen genomen om het coronavirus tegen te gaan. Toch kwamen premier Rutte, de minister voor Veiligheid en de minister voor Gezondheid maandag met nieuwe regels. Ze benadrukten nog eens extra dat het superbelangrijk is om je eraan te houden. Ook als je denkt dat je zelf niet zo heel ziek wordt. Je kunt namelijk ook anderen aansteken die wel heel erg ziek worden van het virus. Dit zijn de belangrijkste maatregelen tot nu toe:

De scholen blijven tot 6 april dicht

Alle scholen in Nederland sluiten in elk geval tot 6 april hun deuren. Misschien duurt het zelfs nog langer voor je weer in de klas kunt zitten. De minister vertelt rond 6 april of de scholen langer dicht blijven.

Koorts of alleen een lichte verkoudheid? Blijf thuis

Moet je een beetje hoesten of heb je last van je keel? Dan moet je van de regering thuisblijven. Heb je ook nog eens koorts? Dan mogen de mensen met wie je in huis woont, zoals je ouders, ook de straat niet op.

Alle bijeenkomsten zijn afgelast

Tot 1 juni mogen alle bijeenkomsten niet doorgaan. Eerst gold dit alleen voor bijeenkomsten met meer dan 100 mensen. De politie mag ook plekken afsluiten waar veel mensen bij elkaar komen. Stranden en parken, bijvoorbeeld.

Je mag niet meer dan 3 mensen op bezoek krijgen

Komen vrienden bij je spelen? Dat mag. Maar het mogen er niet meer dan 3 zijn en jullie moeten 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden.

Er komen boetes voor mensen die met twee of meer anderen samen zijn en niet genoeg afstand houden

Mensen die met zijn drieën zijn en te weinig afstand van elkaar houden, kunnen een boete krijgen. Die boete kan oplopen tot wel 400 euro! Dit geldt niet voor gezinnen, trouwens. Je mag dus gewoon bij je ouders, broers en zussen in de buurt komen. En kinderen mogen gewoon buitenspelen, maar wel als ze genoeg afstand houden.