Vanwege het coronavirus worden wereldwijd allerlei sportevenementen afgezegd. Zo gaat de Grand Prix van Zandvoort niet door en is ook het EK voetbal afgelast. De Olympische Spelen zijn niet afgeblazen. Maar steeds meer mensen willen dat ook dit toernooi niet doorgaat.

Zo zijn er wereldwijd sportbonden die het niet slim vinden om de Olympische Spelen door te laten gaan. Neem de wielerbond die namens de Nederlandse topsporters op de fiets spreekt: de voorzitter van deze organisatie zei zaterdag dat hij niet wil dat de Spelen in de zomer worden gehouden.

Waarom niet?

Hij zei dat sporters zich door alle maatregelen rond het coronavirus niet goed kunnen voorbereiden. De voorzitter denkt ook dat de atleten zich niet aan alle nieuwe maatregelen kunnen houden als ze moeten blijven trainen voor de Spelen. Hij is bang dat de sporters dan onverstandige keuzes maken.

Wereldwijde oproep

En zo zijn er in allerlei landen mensen die oproepen om de Olympische Spelen uit te stellen. Zo stelde een Amerikaanse bond voor zwemmers voor om de Spelen een jaar later te houden. De Duitse schermer Max Hartung heeft gezegd dat hij niet komt opdagen als de Spelen niet worden uitgesteld.

Trainen in de tuin

Ook de Poolse discuswerper Piotr Malachowski vindt dat de Spelen op een ander moment moeten worden gehouden. Omdat hij niet meer naar het sportveld kan, moet hij voorlopig trainen in zijn eigen tuin. Tegen NU.nl zei hij dit: "Als het toernooi wordt uitgesteld naar november of december, dan is dat veel beter voor de atleten. Ze kunnen zich dan op een normale manier voorbereiden."

Piotr Malachowski traint in zijn thuis (Foto: Pro Shots)

Niet afgelast

Of de Olympische Spelen uiteindelijk echt worden afgelast, weten we nog niet. Gaan de Spelen wel door zoals gepland, dan vinden ze plaats van 24 juli tot 9 augustus.