Er leven in Afrika steeds meer zwarte neushoorns in het wild! Dat is goed nieuws, want de dikhuid is een bedreigde diersoort. In 2012 leefden er in Afrika ongeveer 4.850 zwarte neushoorns in het wild. In 2018 waren dit er zo'n 5.600.

Er wordt flink op zwarte neushoorns gejaagd omdat sommige mensen geloven dat hun hoorn een soort medicijn is. Vooral in Azië denken veel mensen dat zo'n hoorn werkt tegen nare ziektes.

Persoonlijke lijfwacht

Er komen in Afrika dus steeds meer zwarte neushoorns voor in het wild. Dit betekent niet dat ze nu van de lijst met bedreigde diersoorten af mogen. Ze moeten namelijk nog altijd goed worden beschermd. Sterker nog: de neushoorns hebben vaak een persoonlijke lijfwacht die hen met een geweer beschermt tegen stropers. In Afrika komen trouwens ook zuidelijke witte neushoorns voor. Ook met deze soort gaat het goed!

Noordelijke witte neushoorn

In Afrika komen dus ook witte neushoorns voor. Die kun je weer onderverdelen in verschillende soorten, zoals de noordelijke en de zuidelijke witte neushoorn. Met de zuidelijke gaat het dus steeds beter, maar de noordelijke heeft het behoorlijk moeilijk. Er zijn er namelijk nog maar twee van in leven. Dit zijn twee vrouwtjes. En om jongen te krijgen, heb je toch echt een mannetje en een vrouwtje nodig. Wetenschappers onderzoeken nu hoe ze ervoor kunnen zorgen dat de dames toch nog een kleintje krijgen.