Zondag is het Wereld Waterdag. Op deze speciale dag proberen bedrijven mensen ervan te overtuigen dat het goed is om zuinig te zijn met water. Volgens hen gebruiken we namelijk veel te veel! Helaas gaan de evenementen vanwege het coronavirus niet door, maar Mijntje (12) heeft handige tips voor thuisblijvers. NUjunior kletste met haar over waterbesparing.

Mijntje is supernieuwsgierig en zet zich graag in voor het klimaat. Ze is bijvoorbeeld ambassadeur en kidsreporter voor Missing Chapter Foundation, een stichting die kinderen onder meer betrekt bij klimaatdoelen. Ook zet ze zich in voor WaterSpaarders, een programma dat kinderen bewuster maakt van het gebruik van water.

Zonder water, geen aarde

Mijntje: "Ik vind het belangrijk om mij in te zetten voor een gezonde aarde. Ook voor de volgende generaties. Water is superbelangrijk voor het klimaat. Daarom moeten we er zuinig mee omgaan. Zonder water kunnen we geen eten verbouwen en gaan de planten en dieren dood. Het klinkt misschien een beetje bot, maar dan gaan wij er ook aan. Zonder water, geen aarde."

Bewust maken

"Om waterbesparing onder de aandacht te brengen, ga ik met mensen in gesprek. Veel mensen beseffen niet dat het belangrijk is en ze weten niet hoe makkelijk ze water kunnen besparen. Ook weten ze niet dat ze veel langer douchen dan nodig is. Door vragen te stellen maak ik ze daarvan bewust. Dat doe ik bijvoorbeeld op evenementen, maar ook op school debatteren we hierover."

Korter douchen

Mijntje: "Met WaterSpaarders proberen we ervoor te zorgen dat mensen maximaal 5 minuten douchen. De meeste mensen douchen namelijk langer. Zelf heb ik bijvoorbeeld een speciale zandloper in de douche. Die stel ik vaak in op 3 minuten. Zo bespaar ik elke dag water."

Handen wassen

"Door het coronavirus moeten we heel vaak onze handen wassen. Ik probeer water te besparen door eerst een klein beetje water te pakken en dan zeep op mijn handen te doen. In de tussentijd zet ik de kraan uit. Daarna laat ik de kraan pas weer stromen om mijn handen af te spoelen."

Tips voor thuis

Mijntje: "Een andere tip voor thuisblijvers is om water uit een fles te drinken in plaats van een beker. Anders moet je elke keer je glas omspoelen en er blijft ook vaak water over in het glas. En als het regent zet ik altijd een emmer buiten, daarmee geef ik dan mijn plantjes water."

Alle beetjes helpen

"Veel mensen denken dat het geen verschil maakt, maar als iedereen dat denkt besparen we niets. Als we allemaal een beetje letten op ons watergebruik, kunnen we samen heel veel water besparen."

NUjunior-school

Speel jij mee met de NUjunior-school? Met deze woordzoeker kun je een woord verdienen. Met alle woorden die je verzamelt, kun je aan het einde van de week een zin maken. Daarmee maak je kans op een prijs!