Er is ontzettend veel nieuws over het coronavirus. In dit artikel vertelt NUjunior je alles wat je moet weten. De nieuwste informatie staat steeds bovenaan.


Donderdag 16 april

 • In Zweden loopt binnenkort misschien een echte prinses tussen de dokters en verplegers. De Zweedse prinses Sofia heeft een cursus van drie dagen gedaan. Ze is nu natuurlijk geen dokter, maar ze mag wel klusjes doen in het ziekenhuis. Zo helpt ze de artsen en verplegers, want die hebben het nu megadruk!
 • De Tour de France, een superbelangrijke jaarlijkse wielerwedstrijd in Frankrijk, is verschoven. Normaal gesproken vindt de wedstrijd altijd in juni en juli. Maar door het coronavirus is hij uitgesteld naar augustus. Volgens sommige wetenschappers is het zelfs in augustus nog te vroeg voor de race en moet de Tour van 2020 helemaal worden afgelast.


Woensdag 15 april

 • De Tour de France is een grote wielrenwedstrijd die elk jaar in juli plaatsvindt. In totaal duurt de wedstrijd zo'n drie weken en de wielrenners rijden onder meer door België en Frankrijk. Woensdag werd bekend dat de wielerronde wel doorgaat, maar dan van 29 augustus tot en met 20 september.

 • Koningsdag wordt op maandag 27 april omgedoopt tot Woningsdag. Dat maakte de organisatie woensdag bekend. Woningsdag moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen binnenblijven op de verjaardag van de koning. Hoe? Dat lees je hier.

Dinsdag 14 april

 • Een bedrijf uit Brabant heeft ervoor gezorgd dat bewoners van bejaardentehuizen toch nog bezoek kunnen krijgen. Hoe? Door containers om te bouwen. Er is nu een glazen wand die de containers in tweeën deelt. Als het bezoek aan de ene kant van de container binnenkomt en de oudere aan de andere kant, kunnen ze elkaar niet besmetten. Dit is fijn, want veel oudere mensen krijgen geen bezoek meer door het coronavirus. Voor hen is het virus namelijk extra gevaarlijk.
Ouderen kunnen weer bezoek krijgen door speciale container
1
Ouderen kunnen weer bezoek krijgen door speciale container
 • "Zorg ervoor dat kinderen worden ingeënt tegen de mazelen." Veel kinderorganisaties zijn bang dat kinderen in arme landen geen prik tegen de mazelen meer krijgen, omdat iedereen zich vooral bezighoudt met het coronavirus. Dat is onverstandig, zeggen de organisaties. De mazelen zijn waarschijnlijk gevaarlijker voor kinderen dan het coronavirus. In Nederland wordt iedereen nog wel ingeënt.
 • In Zuid-Holland worden de bloemenvelden leeggehaald. In dat gebied wonen veel boeren die bloemen kweken. Dat ziet er supermooi uit, dus veel mensen komen daar graag foto's maken. Ook met Pasen was het er erg druk. Op sommige plekken konden mensen geen anderhalve meter afstand houden. Daarom gaan de bloemen nu weg.
  Grote drukte bij bollenvelden in Lisse
  1
  Grote drukte bij bollenvelden in Lisse

Maandag 13 april

 • Bij veel bouwmarkten is het druk. Op Tweede Paasdag gaan mensen vaak dingen kopen om te klussen. Veel gemeenten hadden gevraagd om dat dit jaar niet te doen, maar toch zijn er veel mensen naar de Praxis of Gamma gegaan.
 • Voetballer Lionel Messi heeft op Instagram alle mensen die in de zorg werken bedankt. Volgens hem zijn zij helden. "Zij blijven lange dagen en nachten bij hun familie vandaan, zodat de onze kunnen worden beschermd tegen het coronavirus", schrijft hij.
 • De radiozender 3FM is een speciale editie van Serious Request gestart. Dit keer is er geen glazen huis of wandeltocht. Wel geven artiesten thuisconcerten of lessen vanuit hun huis. En natuurlijk kun je jouw favoriete liedje aanvragen. Je moet dan wel geld geven. Alles wat de actie verdiend wordt, gaat naar het Rode Kruis. Daar zorgen ze ervoor dat iedereen in de zorg genoeg spullen heeft.

Zondag 12 april

 • Het gaat steeds beter met de Britse premier Boris Johnson. Eerder kwam hij in het ziekenhuis te liggen doordat hij goed ziek was door het coronavirus. Nu vinden zijn artsen hem gezond genoeg om verder aan te sterken in zijn buitenhuis.

 • Normaal zijn er duizenden mensen bij als de Paus zijn toespraak houdt. Maar door het coronavirus was de kerk waarin hij sprak leeg. Ondanks dat had de Paus een duidelijke boodschap: wees niet bang, hou hoop en zorg goed voor elkaar.

Zaterdag 11 april

 • Het aantal nieuwe mensen dat in Nederland in het ziekenhuis ligt door corona, is zaterdag een stuk minder dan de week ervoor. Toen kwamen er namelijk 336 nieuwe patiënten in het ziekenhuis te liggen. Deze zaterdag komt dit aantal neer op 189. Ook het aantal mensen dat aan corona overlijdt, neemt steeds verder af.

 • De paashaas moet natuurlijk ook gezond blijven. Daarom maakt deze Belgische banketbakker speciale choco-paashazen met mondkapjes! De bakkerij moest helaas sluiten vanwege de coronacrisis. Daarom verkoopt ze de hazen online. En de opbrengst? Die is voor de Belgische ziekenhuizen. Zo kunnen zij meer apparaten kopen om coronapatiënten beter te helpen.

Banketbakker maakt paashazen met mondkapjes
1
Banketbakker maakt paashazen met mondkapjes


Vrijdag 10 april

 • Boris Johnson, de premier van Engeland, ligt niet meer op de intensive care. De intensive care is een afdeling in een ziekenhuis waar hele zieke mensen liggen. Premier Johnson kwam er te liggen omdat hij besmet is het het coronavirus. Het lijkt nu dus beter te gaan met hem.

 • Goede Tijden Slechte Tijden krijgt dit seizoen geen spannend einde. Door het coronavirus kan er niet meer gefilmd worden. Daarom stopt het seizoen al in mei en niet pas in de zomer. Het spannende einde dat de makers bedacht hadden, gaat daardoor niet door.

Donderdag 9 april

 • Een Tsjechisch bedrijf maakt speelgoed met mondkapjes, omdat die nu veel gedragen worden. Een deel van het geld dat ermee verdiend wordt, gaat naar de zorg.
Speelgoed met mondkapjes
1
Speelgoed met mondkapjes
 • Spullen bezorgen, dat moet zo veilig mogelijk. Dat vindt een Amerikaanse winkel. De bezorger en de klant mogen elkaar namelijk niet aansteken met het coronavirus. Daarom zet de winkel speciale robots in die de bestellingen rondbrengen. Of dit goed werkt, dat wordt nog getest. De robots hebben trouwens allerlei camera's en sensoren. Zo weten ze precies waar ze moeten rijden. Hoe dit eruitziet? Zo:
Robots brengen bestellingen rond in Amerika
1
Robots brengen bestellingen rond in AmerikaWoensdag 8 april

 • Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt, is afgenomen. Dat is voor het eerst sinds het virus in Nederland is uitgebroken. De intensive care is een speciale afdeling in ziekenhuis. Alleen mensen die heel erg ziek zijn, komen daar te liggen.

 • Hoesten en koorts zijn de belangrijkste signalen dat een persoon besmet kan zijn met het coronavirus. Britse onderzoekers hebben ontdekt dat het verlies van geur en smaak ook signalen kunnen zijn. Maar mocht het zo zijn dat je minder ruikt of proeft, betekent het niet meteen dat je het coronavirus hebt. Als je bijvoorbeeld griep hebt kun je ook die klachten hebben.

 • Het gaat nog lang duren voor alle coronaregels vervallen en alles terug bij het oude is. Dat zei premier Rutte dinsdag in een toespraak. De maatregelen die nu zijn ingevoerd, gelden in elk geval tot 28 april. In de week voor die datum maakt de regering bekend of de regels worden verlengd of juist worden versoepeld. Maar een ding is zeker, zegt de president: op 28 april zullen de regels niet allemaal tegelijk vervallen. Daarvoor is het te vroeg. Meer lezen? Check dan dit bericht.

Dinsdag 7 april

 • De politie heeft in totaal wel 1.400 boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de coronamaatregelen houden. Waarvoor mensen het vaakst op de bon werden geslingerd? Dat is niet duidelijk. Maar een woordvoerder van de politie zegt dat agenten in elk geval vaak een boete gaven aan mensen die te dicht bij elkaar liepen.

 • Een 61-jarige Britse man belandde in het ziekenhuis op de intensive care doordat hij het coronavirus had. Hij was er ernstig aan toe, want je belandt alleen op de intensive care als je heel erg ziek wordt. gelukkig ging het steeds beter met hem en mocht hij naar huis. Die kans grepen de artsen aan om hem een afscheid te geven dat hij niet zal vergeten...

  Man krijgt applaus bij verlaten ziekenhuis
  1
  Man krijgt applaus bij verlaten ziekenhuis
 • De minister-president van Groot-Brittannië, Boris Johnson, is opgenomen in het ziekenhuis. Sinds maandagavond ligt hij op de intensive care (ic). Dat is de afdeling waar de ziekste mensen worden verzorgd. Minister-president Rutte heeft laten gezegd dat hij hoopt dat het snel beter gaat met zijn collega.
 • Nederland heeft 30 miljoen nieuwe mondkapjes besteld. Dat zou genoeg moeten zijn voor de komende zeven weken.

Maandag 6 april

 • Elk jaar tussen maart en mei is de Keukenhof geopend. Miljoenen mensen van over de hele wereld komen dan naar Lisse om daar alle prachtig bloemen te bekijken. Helaas kan het park dit jaar vanwege het coronavirus niet opengaan. Een drone laat zien hoe mooi de bloemen erbij staan:
Drone laat kleurige bloemenvelden Keukenhof zien
1
Drone laat kleurige bloemenvelden Keukenhof zien
 • Het televisieprogramma Streetlab gaat verder op YouTube. Normaal dagen Daan, Jasper, Tim en Stijn elkaar uit om op straat gekke dingen te doen. Omdat dat nu even niet kan, hebben ze online uitdagingen voor elkaar bedacht. Die zijn vanaf 16.00 uur te zien op het kanaal van NPO3.
 • Vanaf nu worden meer mensen getest op het coronavirus. Vooral mensen die in de zorg werken, krijgen een test. Zo weten ze zeker dat ze niet besmet zijn geraakt door een patiënt of zelf een patiënt kunnen besmetten. Ook meer mensen met een minder goede gezondheid worden getest.
 • Nederlanders hebben zich het afgelopen weekend goed aan de regels gehouden. Vooral zondag was het mooi weer. Veel mensen waren daarom bang dat het buiten toch druk zou worden, maar op de meeste plekken was het hartstikke rustig. Aan het strand, bijvoorbeeld. Kijk zelf maar:
  Lege stranden op zondag 5 april
  1
  Lege stranden op zondag 5 april

Zondag 5 april

 • Het aantal mensen dat per dag in Nederland in het ziekenhuis terechtkomt, is al een paar dagen achtereen gedaald.

 • Het Jeugdjournaal komt vanavond met een speciale uitzending over het coronavirus. Daarin worden onder meer vragen van kinderen beantwoord. De uitzending begint om 19.00 uur op NPO3.

 • Vandaag zou eigenlijk de marathon van Rotterdam gelopen worden. 17.000 mensen zouden meedoen, maar door het coronavirus is de loopwedstrijd verplaatst. Sommige mensen besloten de route vandaag alsnog in hun uppie te lopen.

 • Goed nieuws uit Italië! Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus liggen er minder mensen op de intensive care dan een dag eerder. Op de intensive care worden de allerziekste mensen behandeld.

 • Ook België meldt goed nieuws: daar mochten meer patiënten het ziekenhuis verlaten dan dat er werden opgenomen.

 • In Griekenland zijn honderden vluchtelingen in quarantaine geplaatst. Zij verblijven in een kamp. Een man uit het kamp is besmet met het coronavirus. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

 • Zaterdagavond deden allerlei mensen een noodoproep voor bewoners van het Griekse vluchtelingenkamp Moria. In dat kamp wonen veel te veel vluchtelingen. Veel artsen willen dat ze daar weg worden gehaald. De bewoners zitten dicht op elkaar en ze kunnen zich nauwelijks wassen, omdat er weinig water is. Daarom zou het virus zich snel kunnen verspreiden. Meer daarover lees je hier.

Zaterdag 4 april

 • Als oudere mensen met het coronavirus besmet raken, kan dit heel gevaarlijk voor ze zijn. Daarom raadt de regering hen sterk af bezoek te ontvangen en zijn ze vaak alleen. Daar vond een glazenwasser uit Den Haag wat op. Met behulp van zijn hoogwerker konden de bewoners van een verzorgingstehuis toch nog hun vrienden en familieleden zien. Hoe dat ging? Zo:

  Glazenwasser op hoogwerker herenigt families bij verzorgingshuis
  1
  Glazenwasser op hoogwerker herenigt families bij verzorgingshuis
 • Nederlanders houden zich zaterdag, ondanks het mooie weer, goed aan de maatregelen tegen het coronavirus. Ze blijven volgens verschillende natuurorganisaties goed binnen. Daardoor is het erg rustig op de stranden en in de bossen. De mensen die daar wel komen, hebben zo extra ruimte om afstand te houden.

 • "Hou je aan de maatregelen en hou 1,5 meter afstand." Dat zullen de mensen die dit weekend op het Scheveningse strand wandelen vaak horen. Waar het geluid vandaan komt? Van een drone! Het apparaat is van de politie en heeft een camera en een ingebouwde microfoon. Zo kunnen de agenten de wandelaars op afstand waarschuwen. Handig, want zo kunnen ze niet makkelijk besmet raken als iemand in de buurt het coronavirus heeft.

  Politie gebruikt drone in Scheveningen
  1
  Politie gebruikt drone in Scheveningen
 • China herdacht zaterdagochtend alle mensen die aan het coronavirus zijn overleden. Niet door even stil te zijn, maar door flink wat sirenes te laten loeien en auto's te laten toeteren! In totaal zijn er volgens China zo'n 80.000 mensen ziek geworden. Het land zegt dat 3.000 van deze mensen zijn overleden.

 • Op vrijdag 10 april, dat is de vrijdag voor Pasen, zal Ali B zo'n 150.000 boeketten langs laten brengen bij ouderen. Volgens hem zijn veel ouderen eenzaam doordat ze geen bezoek mogen ontvangen vanwege het coronavirus. Met de bloemen wil hij ze een beetje opbeuren. Meer weten? Lees dan dit artikel!

 • Amerikanen worden sterk aangeraden om mondmaskers te dragen om zichzelf te beschermen tegen het coronavirus. President Donald Trump zegt erbij dat het geen verplichting is. Ook zegt hij dat het belangrijk is dat mensen genoeg afstand van elkaar houden, ook als ze een masker dragen. De Nederlandse regering zegt trouwens dat mondmaskers niet goed helpen als je niet besmet wil raken.

Vrijdag 3 april

 • Het wordt zaterdag en zondag lekker weer. De gemeente Amsterdam is daarom bang dat veel mensen ondanks het coronavirus naar het park gaan of gaan varen op de grachten. Daarom is het in het weekend verboden om op bepaalde grote grachten te varen en mogen er maar weinig mensen het park in.

 • Meerdere voetbalclubs in de Eredivisie, waaronder Ajax, AZ en PSV, willen dat de Eredivisie-competitie van 2020 niet doorgaat. De competitie is voorlopig stilgelegd vanwege het coronavirus. Eigenlijk is het de bedoeling dat alle wedstrijden in augustus zijn gespeeld. Dinsdag gaat de KNVB praten met de Europese voetbalbond. Daarna wordt besloten of het Eredivisie-toernooi echt wordt afgelast.

 • Door de coronacrisis is de winkelketen H&M in de problemen geraakt. In vergelijking met maart 2019 heeft de kledingwinkel namelijk bijna de helft minder spullen verkocht dan in maart 2020. Daardoor moeten de meeste winkels tijdelijk dicht blijven. De bazen van H&M zeggen er wel bij dat mensen op de website hun kleding kunnen blijven kopen.

Donderdag 2 april

 • Voor het eerst is het coronavirus aangetroffen in een Grieks kamp voor asielzoekers. Daardoor wordt het kamp twee maanden lang afgesloten van de buitenwereld. Dit betekent dat er niemand meer in of uit mag. In het kamp verblijven maximaal 2.500 personen. Er bestaan al lange tijd zorgen om de kampen in Griekenland. Er leven namelijk veel mensen bij elkaar. Bovendien is het er vies en is er bijna geen zorg. Daardoor kan het virus zich er snel verspreiden.

 • Sommige Europese landen die niet zo heel rijk zijn, zoals Spanje en Italië, worden superzwaar getroffen door het coronavirus. Om deze landen te helpen, wil de Nederlandse regering een speciaal fonds oprichten. Rijkere Europese landen kunnen via dat fonds geld geven aan armere Europese landen.
 • In Engeland wordt onderzocht of speurhonden de geur van het coronavirus kunnen herkennen. Eerder bleek namelijk al dat ze de ziektes malaria, kanker en parkinson kunnen ruiken. Als ze de geur van het coronavirus kunnen ruiken, kunnen de honden over zes weken worden ingezet.

Woensdag 1 april

 • Het megaberoemde tennistoernooi Wimbledon gaat niet door vanwege het coronavirus. Dat maakt de organisatie woensdag bekend. Het toernooi zou van 29 juni tot 12 juli plaatsvinden in Engeland.

 • Weet je het nog? Toen de scholen net dicht waren, had Squla best wat problemen. Dat komt doordat er ineens superveel mensen het platform gebruikten. Squla zegt niet te hebben verwacht dat zoveel kinderen stipt om 9.00 uur 's ochtends aan het werk zouden gaan. Volgens Squla zijn de problemen nu opgelost.

Dinsdag 31 maart

 • Een Nederlandse vrouw van 101 jaar die het coronavirus had, is genezen. Ze heeft een tijdje in het ziekenhuis gelegen, maar volgens de dokters gaat het nu weer hartstikke goed met haar.
 • Veel huisdieren vinden het wel gezellig dat hun baasjes nu bijna altijd thuis zijn, maar eigenaren van dierenpensions en uitlaatservices vinden het minder leuk. Door het coronavirus hebben zij veel minder werk en verdienen ze dus ook minder.
 • Bijna 980 Nederlanders die in het buitenland vastzaten door het coronavirus, zijn naar Nederland teruggehaald. Vanavond worden er nog eens 150 Nederlanders uit Turkije teruggehaald.

 • In Italië groeit het aantal coronapatiënten steeds minder hard. Volgens experts is dat goed nieuws. Het betekent dat de strenge maatregelen in het land lijken te werken. Italianen moeten al drie weken binnenblijven.
 • Belangrijke gebouwen van over de hele wereld worden verlicht vanwege het coronavirus. Het Empire State Building, een van de hoogste gebouwen van Amerika, kleurde bijvoorbeeld rood. Dat was om alle hulpdiensten, zoals de politie, de zorgverleners en de brandweer, te eren. Ook in Parijs werden hulpdiensten in het zonnetje gezet. Op de Eiffeltoren stond bijvoorbeeld het woord 'merci', dat 'bedankt' betekent.

  Zo zien die verlichte gebouwen eruit:

  Gebouwen over de hele wereld verlicht vanwege corona
  1
  Gebouwen over de hele wereld verlicht vanwege corona
 • Een Nederlands cruiseschip, De Zaandam, mag niet aanmeren in de Amerikaanse staat Florida. Het schip ligt nu nog bij Panama in Midden-Amerika. De passagiers en de bemanningsleden wilden in Amerika behandeld worden voor het coronavirus. Aan boord zijn vier mensen overleden aan corona. Meerdere andere mensen zijn besmet geraakt. De baas van Florida zegt dat zijn staat geen ruimte heeft om de reizigers op te vangen. Volgens hem zijn er namelijk al superveel besmettingen in zijn staat.

Maandag 30 maart

 • De maatregelen die tot en met 6 april golden, worden verlengd. Het is nog niet bekend tot wanneer. Ook is niet duidelijk welke nieuwe regels er komen. Maandag en dinsdag wordt erover vergaderd door de politiek. Dinsdagavond is er een persconferentie waarin de nieuwe maatregelen worden bekendgemaakt.

 • Je hebt gebarentolk Irma vast voorbij zien komen vorige week. Ze werd bekend nadat ze tijdens een speech van Mark Rutte het gebaar voor 'hamsteren' deed. Maar wist je dat Irma al eerder te zien was bij het Het Klokhuis? In een aflevering over gebarentaal wordt duidelijk hoe belangrijk een gebarentolk is. Bekijk hier het optreden van Irma in een filmpje met cowboys:
 • Militairen helpen mee bij het ziekenhuis in Ede. Het gaat om militair verpleegkundigen en artsen. Zij worden ingezet om de zorgmedewerkers daar te helpen.

 • Oxfam Novib, een organisatie die zich bezighoudt met armoede in de wereld, maakt zich zorgen om arme landen. Het coronavirus verspreidt zich nu ook in Aziatische en Afrikaanse landen, zoals Bangladesh, Mali en Zambia. De zorgverlening en de leefomstandigheden zijn daar veel slechter dan hier. Mensen leven bijvoorbeeld dichter op elkaar en er zijn minder ziekenhuizen. Daardoor kan het coronavirus daar minder goed bestreden worden.

 • The Passion, het muziekprogramma dat elk jaar met Pasen wordt uitgezonden, is op een aangepaste manier toch op televisie te zien. Liedjes en optredens van vorige edities worden uitgezonden. Vanuit huis kun je meezingen en dansen. Dit kun je online delen, zodat mensen toch met elkaar de voorstelling kunnen beleven.

 • Curaçao zit sinds zondagavond op slot. Mensen mogen alleen nog naar buiten om boodschappen te doen of te werken in bijvoorbeeld de zorg.

Zondag 29 maart

 • Twee Nederlandse patiënten zijn naar Duitsland gebracht. In de ziekenhuizen daar zijn namelijk meer plekken op intensivecareafdelingen. Op die afdelingen komen alleen hele zieke mensen terecht.

 • Sommige mensen vinden het moeilijk om afstand te houden. Op een paar plaatsen in Nederland heeft de politie zaterdag feestjes gestopt. Ook vijf mensen die bij een vuurtje zaten, moesten naar huis. In Breda kon het feest gewoon doorgaan. De feestvierders stonden namelijk op hun eigen balkon. Check de video hieronder!
Feestje in Breda
70
Feestje in Breda
 • Ook Noord-Ierland gaat op slot vanwege het coronavirus. Mensen mogen niet zonder goede reden de deur uit. Een klein stukje rennen mag gelukkig nog wel.

 • Een agent in India draagt een 'virushelm' om mensen te waarschuwen voor het coronavirus. Die helm ziet er zo uit:

  Politieagent met coronamasker
  44
  Politieagent met coronamasker

Zaterdag 28 maart

 • Vorige week zaterdag en zondag waren er veel mensen op het strand aan het wandelen. De regering maakte zich daar zorgen om. Het coronavirus verspreidt zich namelijk heel snel als mensen dicht bij elkaar staan. Om te voorkomen dat er veel mensen naar de kust gaan, hebben veel plaatsen de weg naar het strand afgesloten.

 • De regels in de Chinese stad Wuhan, waar het coronavirus voor het eerst is aangetroffen, worden steeds soepeler. Zo rijden er weer metro's en mogen gezonde mensen weer de straat op. Ook mogen er mensen van buiten de stad naar Wuhan komen. Uit Wuhan reizen mag niet. Dat kan pas als de maatregelen in de stad helemaal worden opgeheven. Dat gebeurt op 8 april. Wuhan ging in januari op slot. Dit betekent dat het hele leven er stillag en er geen mensen meer in of uit mochten.

Vrijdag 27 maart

 • Door de maatregelen tegen het coronavirus is de lucht in Nederland een stuk schoner geworden. Dat komt door de maatregelen die Nederland neemt tegen het virus. Daardoor gebruiken mensen veel minder dingen die vervuilende stoffen uitstoten. Denk bijvoorbeeld aan auto's en vliegtuigen.

 • De Britse premier Boris Johnson maakte donderdag bekend dat hij het coronavirus heeft. Echt heel ziek is hij volgens zijn artsen niet. Hij moet alleen hoesten en heeft wat verhoging. Daarom moet hij voorlopig thuisblijven. Meer weten? Lees dan dit artikel.

 • De Engelse brandweer heeft een nieuwe taak. Vanaf nu bezorgen de brandweermensen ook eten! Je kunt niet zomaar een pizza bij ze bestellen. De bezorgservice is alleen bedoeld voor oudere en kwetsbare mensen.

 • Mensen die twee weken geleden in het Oostenrijkse gebied Tirol op wintersport zijn geweest, moeten extra goed opletten of ze klachten krijgen. Waarschijnlijk zijn in dat gebied mensen besmet. Omdat het een tijdje duurt voor je ziek wordt van het virus, zouden de wintersporters deze week ziek kunnen worden.
 • In de Verenigde Staten zijn zo'n 85.000 mensen besmet met het coronavirus. Dit betekent dat het land nu de meeste besmettingen van de wereld heeft. Vooral in de staat New York sloeg het virus flink om zich heen. Daar zijn ongeveer 35.000 mensen besmet.

Donderdag 26 maart

 • Mensen die vuurwerk naar Nederland halen en het hier verkopen, hebben ruim 235.000 vuurwerkbrillen cadeau gedaan aan de zorg. Verplegers en dokters kunnen de brillen goed gebruiken om zich te beschermen tegen het coronavirus.
 • Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan in juni niet op bezoek in Duitsland. Vanwege het coronavirus kunnen de landen de visite niet goed genoeg voorbereiden.
 • Mensen die naar het ziekenhuis moeten vanwege het coronavirus, komen terecht op een speciale afdeling: de intensive care. De regering zei dat er in april waarschijnlijk zoveel mensen ziek zijn door het coronavirus, dat er waarschijnlijk te weinig bedden zijn op deze afdelingen. Maar de minister zegt nu dat er bedden bij komen. Daardoor ontstaat er geen tekort.

 • Volgens onderzoekers worden mannen vaak zieker van het coronavirus dan vrouwen. Ze gaan nu uitzoeken hoe dit komt. Het was al bekend dat kinderen vaak veel minder ziek van het virus worden dan volwassenen.
 • Er zijn steeds meer wilde dieren te zien bij snelwegen. Nu bijna niemand meer naar zijn werk gaat, is het op de weg een stuk rustiger. De beestjes gaan daarom het asfalt verkennen. Omdat het zo rustig is, gebeuren er ook minder ongelukken.
 • Er zijn nieuwe regels bekendgemaakt. Als je buiten gaat spelen, dan moet er voortaan altijd een volwassene in de buurt zijn die oplet. Meer over deze en de andere regels lees je hier.

Woensdag 25 maart

 • Het lijkt erop dat het aantal nieuwe besmettingen in Nederland minder snel stijgt. Dat zegt Jaap van Dissel, een directeur van het RIVM, tegen de regering. Volgens hem komt dit waarschijnlijk door alle maatregelen tegen het coronavirus die Nederland neemt. Meer weten? Lees dan dit artikel.

 • De Britse prins Charles heeft het coronavirus. Hij is 71 jaar, wat betekent dat het virus gevaarlijk voor hem kan zijn. Maar volgens het Britse koningshuis gaat het gelukkig goed met hem.

 • Uit een Chinees onderzoek blijkt dat het virus minder snel via kinderen dan via volwassenen wordt verspreid. Daar wordt nu in Nederland uitgebreid onderzoek naar gedaan. Maar dat kan wel zes weken duren. Het kan dus zijn dat de scholen langer dicht blijven, zegt de minister van Onderwijs.

Dinsdag 24 maart

 • In de supermarkt moet je voortaan verplicht een winkelwagentje gebruiken. En als het druk is, moet je even buiten wachten. Zo zorgen winkels ervoor dat iedereen 1,5 meter afstand kan houden.
 • De achttien aanvoerders uit de Eredivisie hebben samen een video opgenomen waarin ze iedereen vragen om binnen te blijven. Iedereen die dat doet, krijgt een keihard applaus van hen!

  Aanvoerders Eredivisie klappen
  1
  Aanvoerders Eredivisie klappen
 • Nederlanders houden zich goed aan de nieuwe regels voor het coronavirus. In het weekend was het op veel plekken nog erg druk, maar nu is het rustig op straat en in de natuur.
  Lege straten, want Nederlanders houden zich aan de nieuwe regels
  1
  Lege straten, want Nederlanders houden zich aan de nieuwe regels

 • De regering kondigde maandag extra maatregelen tegen het coronavirus aan. Wat nu de belangrijkste regels zijn? Dat lees je hier.

 • Leerlingen die bijna klaar zijn met de middelbare school, moeten speciale eindtoetsen maken. Dat gebeurt meestal in mei. Als hun cijfers hoog genoeg zijn, halen ze hun diploma. De regering heeft nu gezegd dat de toetsen vanwege het coronavirus niet kunnen doorgaan. Dit betekent trouwens niet dat de leerlingen hun diploma niet kunnen halen. Scholen bepalen nu of een leerling zijn of haar diploma haalt door goed te kijken naar de cijfers voor eerdere toetsen.

Maandag 23 maart

 • Veel kappers zijn vanaf 13.00 uur dicht. Volgens de regels mogen ze openblijven, maar veel kappers vinden dat te gevaarlijk. Je kunt tijdens het knippen namelijk niet goed 1,5 meter afstand houden.

 • In Italië is een vrouw van 95 jaar genezen van het coronavirus. Ze is de op een na oudste coronapatiënt die beter is geworden.

 • Het Rode Kruis heeft dit weekend duizenden mondkapjes en andere medische beschermingsmiddelen aangeboden gekregen. De organisatie had mensen gevraagd om die spullen in te leveren, zodat ze aan zorgpersoneel gegeven kunnen worden. Daar is dus goed naar geluisterd!

 • In Utrecht heeft kunstenaar Leon Keer een grote tekening van een hart en hersenen op een plein gemaakt. Volgens Leon is het belangrijk dat we in deze tijd ons hart en hoofd goed laten samenwerken.
  Je ziet alleen wat de afbeelding voorstelt als je op precies het goede punt staat. (Foto: DUIC.nl/Bas van Setten)
 • In België zijn dit weekend voor het eerst minder mensen ziek geworden door het coronavirus dan de dag ervoor. Dat zegt de Belgische krant De Standaard. Experts zijn blij met de daling, maar ze zeggen ook dat het nog even duurt voor ze kunnen zeggen of het echt beter gaat in België.

Zondag 22 maart

 • Burgemeesters van plaatsen bij populaire stranden roepen mensen op om thuis te blijven. Ze vragen dit, omdat ze bang zijn dat het te druk wordt op de stranden. Hier lees je daar meer over.

 • Ook natuurorganisatie Natuurmonumenten vraagt mensen om thuis te blijven. Dit is belangrijk om verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen.

 • Boven een van de grachten in Utrecht hangt een sliert met een mooie tekst: "Hierna kunnen we weer knuffelen."

  De letters wapperen in de wind. (Foto: Joost van Beek)

 • Spanjaarden mogen nauwelijks nog naar buiten. Om de thuisblijvers in de stad Algaida op te vrolijken, treden agenten voor hen op. Kijk hieronder maar wat er gebeurde nadat er een politieman met een gitaar uit zijn auto stapte!

  Spaanse agenten maken muziek voor binnenzitters
  69
  Spaanse agenten maken muziek voor binnenzitters
 • In China lijkt het de goede kant op te gaan! Al ruim drie dagen is er geen enkele nieuwe besmetting gemeld.

 • Met een luid gepiep kwam er zondag een berichtje binnen op Nederlandse telefoons. Misschien heb jij het ook gehoord en gezien. In het bericht wordt iedereen nogmaals opgeroepen om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. En ben je ziek of verkouden? Blijf dan even thuis! Als we dit allemaal doen, dan maken we het virus het met zijn allen lastig. Hoe meer mensen binnen blijven, hoe moeilijker het virus zich kan verspreiden.

 • In België vliegen drones rond die burgers via speakertjes wijzen op de maatregelen rond het coronavirus.

  Drones in België en Frankrijk
  60
  Drones in België en Frankrijk
 • Een Fransman heeft een volledige marathon gerend op zijn eigen balkon! Hij moest meer dan 3.000 keer heen en weer. Hier lees je daar meer over.

Zaterdag 21 maart

 • Koning Willem-Alexander hield vrijdagavond een toespraak voor alle Nederlanders. Hier lees je daar alles over.

 • Weet je het nog? Vrijdagochtend lieten radiostations in heel Europa tegelijk het liedje You'll Never Walk Alone horen. Dat was om de luisteraars een hart onder de riem te steken. Bewoners van het Amsterdamse stadsdeel West besloten hun buurt in de avond te trakteren op hun eigen versie van het nummer. Vanaf hun balkon, natuurlijk, want ze bleven wel thuis. Hoe dat klonk? Zo:

  Amsterdammers zingen elkaar toe vanaf hun balkon
  1
  Amsterdammers zingen elkaar toe vanaf hun balkon

Vrijdag 20 maart

 • Minister-president Mark Rutte heeft gezegd dat mensen elkaar moeten helpen om afstand te houden. Volgens hem moeten ze het tegen elkaar zeggen als ze geen 1,5 meter afstand houden.
 • Bij Albert Heijn mag iedereen die 70 jaar of ouder is vanaf maandag al om 7.00 uur 's ochtends komen shoppen. De winkel is dan alleen open voor ouderen, zodat zij moeilijker besmet kunnen worden door andere klanten. Ook Jumbo is bezig met zo'n soort plan.
 • In heel Europa hebben radiostations om 8.45 uur het liedje You'll Never Walk Alone gedraaid. Het was een idee van de Nederlandse dj Sander Hoogendoorn. Hij wilde zo laten zien dat iedereen elkaar moet helpen.

  You'll Never Walk Alone op 183 radiostations
  1
  You'll Never Walk Alone op 183 radiostations
 • Koning Willem-Alexander zal vrijdagavond rond 19.00 uur het land toespreken over het coronavirus. Het komt niet vaak voor dat de koning zoiets doet. Lees hier meer over de toespraak.

Donderdag 19 maart

 • In veel Europese landen moeten mensen zoveel mogelijk thuisblijven. Daardoor is het nu rustig op plekken die normaal hartstikke druk zijn. Kijk zelf maar!

 • Minister-president Mark Rutte is op bezoek geweest in een ziekenhuis en een supermarkt. Op die plekken is het door het coronavirus superdruk. Volgens de minister-president is het daarom belangrijk dat mensen tijdens het boodschappen doen niet te dicht bij de vakkenvullers komen.
  De minister-president in de supermarkt. (Foto: Twitter)
 • In de Chinese provincie Wuhan, waar het coronavirus voor het eerst opdook, zijn er sinds woensdag geen nieuwe besmettingen bij gekomen. Dat is voor het eerst sinds de uitbraak van het virus.

Woensdag 18 maart

 • De herdenking van de Tweede Wereldoorlog op 4 mei op het plein voor Madurodam gaat vanwege het coronavirus niet door. Het live tv-programma gaat wel door, maar dan zonder publiek. Elk jaar worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op 4 mei herdacht. In Madurodam wordt een speciale herdenking voor kinderen georganiseerd. De organisatie gaat andere ideeën bedenken om samen met ouders en kinderen te herdenken.

 • Het Eurovisie Songfestival, dat in mei in Rotterdam zou plaatsvinden, is afgelast. Dat komt doordat het coronavirus zich snel verspreidt. De organisatie is bang dat de bezoekers, muzikanten en medewerkers van het festival elkaar zouden aansteken als het evenement toch zou doorgaan. Waarschijnlijk wordt het Songfestival verplaatst naar 2021.

 • Boven de kassa's van alle Albert Heijns in Nederland hangen binnenkort doorzichtige platen van plexiglas. Dat is een soort plastic. Zo is de kans kleiner dat de kassamedewerker en de klant elkaar per ongeluk aansteken met het coronavirus. Ook op de vloer voor de kassa's verandert er wat: daar komen strepen te liggen. Die moeten ervoor zorgen dat klanten wat meer afstand van elkaar nemen. De regering heeft namelijk gezegd dat het het veiliger is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

  De Albert Heijn in Breukelen was de eerste Albert Heijn die strepen en doorzichtige platen kregen. Zo zag dat eruit:

  Albert Heijn neemt extra maatregelen tegen corona
  1
  Albert Heijn neemt extra maatregelen tegen corona
 • Leerlingen uit groep 8 hoeven door het coronavirus geen eindtoets meer te doen. De eindtoets wordt vaak gebruikt om te bepalen welk schooladvies leerlingen krijgen voor de middelbare school. Kinderen uit groep 8 kunnen komend schooljaar nog wel naar de middelbare school, maar dan met het advies dat ze al van hun juf of meester hebben gekregen. Meer weten? Check dit bericht.

 • Heb jij dinsdag een applaus gegeven voor alle medewerkers in de zorg? De koning, de koningin en de drie prinsessen in elk geval wel. En hard ook! Check het filmpje hier.

 • Steeds meer landen nemen extra noodmaatregelen tegen het virus. In België blijven alleen de winkels waar je eten of medicijnen kunt kopen open. Ook het Aziatische land Maleisië heeft dit gedaan. Dit land heeft ook de grenzen gesloten, zodat niemand er meer in of uit kan. Verder blijven de scholen in Maleisië dicht. Australië heeft de noodtoestand uitgeroepen, zodat de regering steden en regio's kan afsluiten. Ook heeft de regering de Australiërs gevraagd het land niet uit te gaan.

Dinsdag 17 maart

 • Inmiddels zijn er in Nederland 43 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Zij waren allemaal tussen de 63 en 94 jaar oud. Ook zijn er meer besmettingen bij gekomen: in totaal hebben 1.705 mensen in Nederland het coronavirus opgelopen.

 • De UEFA heeft besloten dat het EK voetbal voor mannen met een jaar wordt uitgesteld. De UEFA is de organisatie achter het toernooi. Eigenlijk zou het evenement deze zomer plaatsvinden. Slecht nieuws voor voetbalfans, dus! Het EK staat nu gepland in de zomer van 2021. Dan is ook het EK voetbal voor vrouwen. De organisatie kijkt nu of ze willen dat deze toernooien tegelijk worden gehouden.

 • Kinderen kunnen, ondanks de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus, gewoon met elkaar spelen. Dat zegt het RIVM. Wel moeten ze opletten dat ze niet met te veel mensen samenkomen. Anders is de kans groter dat ze worden aangestoken. Meer weten? Lees dan dit artikel.

Maandag 16 maart

 • Bij ziekenhuizen in Breda en Amsterdam zijn spandoeken met lieve teksten opgehangen. Zo laten mensen zien dat ze het personeel in de ziekenhuizen steunen. Daar wordt deze weken namelijk keihard gewerkt!
 • Koningsdag in Maastricht gaat dit jaar niet door. De koning zou met zijn familie naar de Limburgse stad komen, maar door het coronavirus lukt het niet om alles goed te regelen. In dit artikel lees je er meer over.
 • De makers van dit liedje werden erg creatief van het coronavirus. In de tekst hoor je precies wat je wel en niet mag doen.
 • Het is rustiger op scholen dan verwacht. Veel kinderen die daar zouden worden opgevangen, zijn niet gekomen. Waarschijnlijk hebben hun ouders zelf een oppas geregeld.
 • Op begrafenissen mag alleen nog familie van de overledene komen. De groep mag niet groter zijn dan 30 mensen en iedereen moet 1,5 meter afstand van elkaar houden. Ook is er na afloop geen koffie. Zo kan het coronavirus moeilijker worden verspreid.
 • Het is nog steeds druk in de supermarkten. Veel mensen kochten de afgelopen dagen extra spullen. Ze waren bang dat door het coronavirus alles uitverkocht zou raken. Volgens een grote organisatie van supermarkten is dat niet zo. Als iedereen normaal boodschappen doet, liggen de winkels dinsdag of woensdag weer vol.
 • In Brazilië (Zuid-Amerika) kwamen voetballers van twee clubs zondag het veld op met mondkapjes. Zo lieten ze zien dat ze het niet oké vonden dat de wedstrijd doorging. Zuid-Amerika heeft minder last van het coronavirus dan Europa, maar er zijn al wel mensen besmet. De spelers willen daarom dat voor de zekerheid alle wedstrijden worden afgelast.

 • Op Squla is het zo druk, dat de website niet goed meer werkt. Bij sommige kinderen laden alle spelletjes supertraag. Andere kinderen kunnen de website niet eens op. Op Squla kun je normaal gesproken oefenen voor schoolvakken. Waarschijnlijk is het drukker doordat de scholen drie weken dicht zijn. Squla heeft beloofd dat de website snel wordt verbeterd.

Zondag 15 maart

 • De afgelopen 24 uur zijn er 176 nieuwe besmettingen ontdekt. Waarschijnlijk zijn er veel meer mensen besmet geraakt, maar zijn zij niet getest. Die mensen hebben waarschijnlijk weinig last van het virus. In totaal zijn in Nederland twintig mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

 • De Nederlandse regering praatte zaterdag opnieuw met medisch experts. Samen besloten ze dat het toch beter is om de scholen voor de zekerheid te sluiten.

 • Op televisie komen er vanaf maandag meer nieuwsuitzendingen om iedereen goed op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Zondagavond om 19.00 uur is er een extra aflevering van het Jeugdjournaal waarin vragen van kinderen worden beantwoord.

 • Alle skigebieden in Frankrijk gaan dicht. Dit betekent dat het skiseizoen in Frankrijk voorbij is.

 • Heb je de beelden van de paasviering in het Italiaanse Vaticaan weleens gezien? De katholieke paus spreekt elk jaar vanaf een balkon aan het Sint-Pietersplein een grote massa mensen toe. Vanwege het coronavirus kan dat nu even niet. Daarom is er dit jaar geen publiek aanwezig bij zijn toespraak.

 • Verschillende bands en dj's hebben dit weekend opgetreden zonder publiek. Hun optredens werden gestreamd, zodat mensen thuis konden kijken. Zo trad de band DeWolff op in een lege zaal in Maastricht, maar keken er via Facebook toch duizenden mensen naar hun show!

 • Twee Nederlandse ministers zitten in quarantaine. Ze zijn in het buitenland in contact gekomen met mensen die zijn besmet. Het gaat om Cora van Nieuwenhuizen en Stientje van Veldhoven. Volgens Wopke Hoekstra, een andere minister, gaat het goed met hen.

 • De Nederlandse overheid raadt af om naar Spanje te reizen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om alleen naar Spanje te gaan als het echt belangrijk is. In Spanje mogen mensen op dit moment niet zonder goede reden naar buiten.

 • Je hebt de lege schappen in de supermarkt misschien wel gezien. Sommige mensen sloegen veel spullen in voor het geval ze straks thuis moeten blijven of omdat ze bang zijn dat de producten straks niet meer verkrijgbaar zijn. Dit opkopen noem je 'hamsteren'. Vooral het wc-papier ging hard. Deze man, die in een magazijn werkt waar het wc-papier wordt opgeslagen voordat het naar de winkels gaat, laat zien dat er nog genoeg rollen zijn. Hamsteren is dus niet nodig.

Zaterdag 14 maart

 • Er zijn sinds vrijdag weer nieuwe besmettingen bevestigd in Nederland. Nu staat de teller op 959. Ook zijn er inmiddels 12 mensen overleden aan het virus.

 • De Marokkaanse regering heeft besloten dat vliegtuigen uit Nederland, België, Duitsland en Portugal niet meer welkom zijn in het land. Eerder mochten vliegtuigen China, Spanje, Italië, Frankrijk en Algerije al niet meer landen in Marokko. In de landen die niet meer welkom zijn, zijn veel mensen besmet met het virus.

 • De Amerikaanse president Donald Trump heeft vanwege het coronavirus de noodtoestand uitgeroepen in zijn land. Dit betekent dat er veel extra geld beschikbaar is om het virus te bestrijden: 45 miljard euro. Ook zegt hij dat elke Amerikaanse staat een crisiscentrum moet hebben waar mensen met het coronavirus terechtkunnen. Eerder zorgde hij er al voor dat mensen uit heel Europa een maand lang Amerika niet in kunnen. Hij hoopt zo de verspreiding van het virus tegen te gaan.

 • In de Indonesische stad Jakarta blijven alle scholen twee weken dicht vanwege het coronavirus. Het is de bedoeling dat kinderen op afstand les gaan krijgen. Maar hoe? Dat is nog niet bekend.

 • De regering van Tsjechië heeft besloten om alle winkels en restaurants te sluiten. Alleen winkels waar je medicijnen of eten kunt kopen, hoeven niet dicht.

Vrijdag 13 maart

 • Sinds donderdag zijn vijf mensen in Nederland overleden aan het coronavirus. Dit betekent dat het virus in totaal tien dodelijke slachtoffers heeft gemaakt in ons land. Ook zijn er zo'n 190 nieuwe besmettingen geconstateerd. Het aantal besmettingen in Nederland is daarmee opgelopen tot 804.

 • Inmiddels heeft ook de Efteling besloten de deuren gesloten te houden tot 31 maart.

 • De UEFA heeft besloten om de duels van de achtste finale voor de Champions League uit te stellen. Eigenlijk zouden die over een paar dagen plaatsvinden. Doordat de achtste finale wordt uitgesteld, moeten fans ook langer wachten op de wedstrijden die daarna komen. Wanneer de wedstrijden worden ingehaald? Dat wordt later duidelijk.

 • Op steeds meer plekken in Duitsland sluiten scholen hun deuren vanwege het coronavirus. Eerst bleven alleen scholen in de stad Berlijn en de provincie Beieren dicht. Nu volgen ook andere scholen.

 • De Grand Prix in Australië gaat niet door vanwege het coronavirus. Dikke pech dus voor Formule 1-fans. "Natuurlijk ben ik teleurgesteld, maar we begrijpen dat dit uiteindelijk de juiste beslissing is", zegt Max Verstappen op Twitter. Hij en zijn team leven al maanden naar de Grand Prix toe.

Donderdag 12 maart

 • De regering maakt donderdag bekend dat Nederlandse scholen niet dicht hoeven vanwege het coronavirus. Wel worden evenementen met meer dan 100 personen afgelast. Mensen die zich niet lekker voelen, worden geadviseerd thuis te blijven. Met deze maatregelen, die tot 1 april gelden, wil de regering onder andere voorkomen dat de ziekenhuizen overvol raken.

 • Inmiddels zijn er in Nederland 614 mensen besmet met het coronavirus.

 • De marathon van Rotterdam, een van de grootste hardloopwedstrijden van ons land, is uitgesteld. Eigenlijk zou hij plaatsvinden in het weekend van 4 en 5 april. Maar omdat er voor deze marathon duizenden mensen samenkomen, vindt de organisatie het geen goed idee om hem door te laten gaan. Ze zijn bang dat het virus zich dan sneller verspreidt.

 • In Iran zijn er in een dag tijd 1.075 nieuwe besmettingen gevonden. In totaal zijn er nu 10.075 mensen besmet in dat land.

 • Vervelend nieuws voor Europese reizigers die naar Amerika willen. De Amerikaanse president Trump verbiedt een maand lang het vliegverkeer vanuit Europa naar de Verenigde Staten. Hij wil zo voorkomen dat reizigers die misschien besmet zijn, het virus verspreiden in zijn land. Amerikanen die vanuit andere landen terug naar huis willen, mogen dit alleen als ze grondig zijn getest. Reizigers uit Engeland mogen trouwens wel gewoon naar Amerika.

 • De corona-uitbraak is officieel een pandemie. Dat betekent dat het virus zich supersnel verspreidt over de hele wereld. Meer weten? Lees dan dit artikel.

Woensdag 11 maart

 • Het totale aantal mensen met het coronavirus in Nederland is opgelopen tot 503. Ook overleed er in ons land een vijfde persoon aan het virus. De meeste mensen die door corona zijn overleden, waren al ziek of oud. De meeste patiënten genezen gelukkig gewoon.

 • 25 Nederlanders moeten in Vietnam (Azië) in een hotel blijven. Ze zaten namelijk in het vliegtuig met iemand die het coronavirus heeft. Of ze zelf besmet zijn, is niet zeker. Hiervoor zijn ze onderzocht. Pas als blijkt dat ze het virus niet hebben, mogen ze het hotel uit.

 • Inwoners van de Chinese provincie Hubei mogen deels weer naar hun werk. In Hubei werd een paar maanden geleden voor het eerst het coronavirus gevonden. Het gaat alleen om mensen die in bepaalde sectoren werken, zoals de zorg. De scholen blijven in deze provincie nog wel dicht.

Dinsdag 10 maart

 • In Brabant gaan grote evenementen zoals concerten en sportwedstrijden deze week niet door. Hier komen namelijk duizenden mensen op af. Ze worden afgelast zodat mensen elkaar minder snel aan kunnen steken. De scholen blijven wel gewoon open.

 • Tot 5 april mag er geen publiek aanwezig zijn bij grote sportwedstrijden in Spanje. Dit heeft de Spaanse regering besloten omdat er steeds meer coronabesmettingen zijn in het land. Ook in Duitsland zijn er maatregelen genomen: in het gebied Beieren mogen er tot 19 april ook geen mensen naar sportwedstrijden komen kijken.

 • Inmiddels zijn er 382 coronabesmettingen gevonden in Nederland. Ook is er een vierde persoon overleden in ons land: een dame van 78 jaar oud.

 • Heel Italië is vanaf dinsdag op slot. Dit betekent dat je er alleen mag reizen voor werk of als er een noodgeval is. Ook blijven de scholen tot begin april dicht. De regering wil zo voorkomen dat het coronavirus zich er verder verspreidt. Hier lees je er meer over.

Maandag 9 maart

 • Op maandag zijn er 56 nieuwe patiënten gemeld bij het RIVM. In totaal zijn er nu 321 mensen besmet. De meeste patiënten komen uit Noord-Brabant.
 • In de Drentse plaats Coevorden zijn twee kinderen besmet geraakt, dat werd zondagavond bekendgemaakt. De kinderen zitten op verschillende scholen. De directeuren adviseren kinderen met koorts- en hoestklachen thuis te blijven.
 • Meer dan twintig scholen in Brabant zijn maandag gesloten. Het gaat om zo'n 10.000 kinderen.
 • De drie vestigingen van The Britisch School of Amsterdam is maandag gesloten nadat duidelijk werd dat de ouder van een leerling besmet is geraakt in Italië. De ouder is niet op de school geweest maar voor de zekerheid zijn de scholen dicht.

Zondag 8 maart

 • Twee Nederlanders die besmet raakten met het virus zijn overleden. Het gaat om twee mannen van 86 en 82 jaar oud. Ze hadden al veel problemen met hun gezondheid. In totaal zijn er drie Nederlanders overleden. De meeste mensen die overleden, waren al ziek of oud. De meeste patiënten genezen.

 • In totaal zijn er nu 264 in Nederland besmet met het virus. 133 van hen zijn in Italië geweest. De meeste patiënten mogen thuis uitzieken.

 • Mensen mogen niet langer zomaar een groot gebied in Noord-Italië in- en uitreizen. De regering van het land neemt deze maatregel omdat in dit gebied de meeste mensen wonen die het coronavirus opliepen. Mensen die buiten het gebied werken, mogen wel uit het gebied reizen. Dat geldt ook voor mensen die een andere goede reden hebben om het gebied te verlaten. Met deze maatregel hoopt de regering dat het virus zich niet naar de rest van het land verspreidt.

 • Formule 1-fans kunnen de Grand Prix van het land Bahrein alleen op televisie kijken. De organisatie laat geen toeschouwers toe tot de race. Dit gebeurt voor de zekerheid.

Zaterdag 7 maart

 • Sinds vrijdag zijn er zestig nieuwe besmettingen gevonden in Nederland. Dit betekent dat inmiddels 188 mensen in ons land het coronavirus hebben.

 • In China blijft het aantal nieuwe besmettingen dalen. Vrijdag kwamen er namelijk zo'n 99 besmettingen bij, terwijl er donderdag 143 nieuwe meldingen werden gedaan. Ook het aantal mensen dat door het virus overlijdt, blijft dalen in dat land.

 • Noord-Brabanders die zich ziek voelen, worden geadviseerd binnen te blijven. Dat ze zich niet goed voelen, betekent nog niet dat ze het virus hebben. Maar het RIVM hoopt dat mensen die wel besmet zijn, het virus zo minder snel verspreiden. Zo kunnen zij beter uitzoeken hoe besmette Brabanders zijn aangestoken. Het advies om binnen te blijven, geldt niet voor andere provincies. Meer weten? Lees dan dit artikel.

 • Een voetbalster van het Nederlandse vrouwenteam, Aniek Nouwen, is voor de zekerheid weggegaan van het trainingskamp van de Oranjevrouwen. Ze voelt zich namelijk niet lekker. Het is helemaal niet zeker of ze het virus heeft. Maar de KNVB neemt liever het zekere voor het onzekere en wil zo voorkomen dat ze haar teamgenoten aansteekt. Ook de keeperstrainer van het team is naar huis gegaan omdat hij zich niet goed voelt.

Vrijdag 6 maart

 • Sinds 5 maart zijn er in ons land ruim 40 mensen gevonden die ook het coronavirus hebben. De teller staat nu op 128 besmettingen in Nederland.

 • In Amersfoort en Haarlem zijn er twee tieners besmet geraakt. Zij zitten allebei op een middelbare school, maar hun scholen gaan niet dicht. Ook in Den Haag heeft een tiener het coronavirus gekregen. Hij of zij moet voorlopig thuisblijven en mag geen bezoek krijgen.

 • Voor het eerst is er iemand in Nederland overleden aan de ziekte die je van het coronavirus krijgt. Die ziekte Het gaat om een man van 86 uit Hoeksche Waard. Hij is overleden in een ziekenhuis in Rotterdam. De kans dat je aan het virus overlijdt, is maar 2 procent. De meeste mensen die overlijden door het virus, waren al ziek of oud. Meer weten? Check dan dit bericht.

Donderdag 5 maart

 • Inmiddels is het aantal mensen met het coronavirus in Nederland opgelopen tot 82. Donderdag werd al bekendgemaakt dat medewerkers in verschillende ziekenhuizen het virus hebben opgelopen. Hoe het met de nieuwe besmette mensen is, is nog niet duidelijk.

 • De Tweede Kamer bespreekt donderdag hoe het coronavirus in Nederland het beste kan worden aangepakt. Kamerleden vragen zich bijvoorbeeld af of ziekenhuizen wel goed genoeg zijn voorbereid als er meer besmettingen komen. Ook willen ze weten wat er moet gebeuren als artsen niet genoeg spullen hebben om patiënten te helpen.

 • Chinese wetenschappers hebben een robotarm gemaakt die patiënten met het coronavirus kan helpen. Artsen kunnen de arm op afstand besturen. Zo hoeven ze niet meer bij de patiënten in de kamer te komen en raken ze minder snel zelf besmet. Het ding kan bijvoorbeeld een beetje speeksel afnemen bij de patiënten of de hartslag opnemen. Die informatie word daarna automatisch naar de dokters gestuurd.

 • Wereldwijd gaan er zo'n 290 miljoen kinderen niet naar school door het coronavirus. In 13 landen zijn er scholen gesloten om te voorkomen dat leerlingen en leraren elkaar aansteken. In dit artikel lees je hier meer over.

Woensdag 4 maart

 • In totaal zijn er wereldwijd nu zo'n 90.000 mensen besmet geraakt met het virus. Meer dan de helft is gelukkig weer helemaal beter geworden. De mensen die aan het virus overlijden, zijn meestal oud of ze waren al ziek.

 • Het aantal Nederlanders die het coronavirus hebben, is inmiddels opgelopen tot 38. Woensdag zijn er namelijk 15 nieuwe besmettingen gevonden. Vier van hen liggen in het ziekenhuis. Zij blijven voorlopig thuis en krijgen niemand op visite, zodat ze niemand kunnen aansteken.

 • De Olympische Spelen worden deze zomer gehouden in Japan. Dinsdag dachten veel mensen dat de Spelen zouden worden uitgesteld tot eind 2020, omdat het coronavirus in dat land is uitgebroken. De organisatie van de Spelen en de Japanse regering zeggen er alles aan te doen om het evenement gewoon door te laten gaan in de zomer.

 • Een ziekenhuis in Amsterdam heeft twee afdelingen gesloten. Iemand die daar werkt, heeft namelijk mogelijk het coronavirus. Om echt zeker te weten of diegene besmet is, wordt hij of zij later een tweede keer getest op het virus.

 • Eind februari werd bekendgemaakt dat een vrouw uit Amsterdam, haar man en de jongste van hun drie kinderen besmet waren. Maar toen artsen het kind voor de tweede keer onderzochten, bleek hij of zij toch nog gezond te zijn. De ouders zijn wel besmet.

Dinsdag 3 maart

 • Sinds maandag zijn er 6 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen in Nederland. Het totaal aantal besmettingen staat nu op 23.

 • China zegt dat er nu in totaal 80.151 besmettingen zijn in hun land. Dat is het laagste aantal sinds het coronavirus is uitgebroken!

 • In Frankrijk hebben zo'n 120 scholen hun deuren gesloten. De schoolleiders hopen dat het virus zich zo minder snel verspreidt. In dat land zijn nu ongeveer 190 mensen ziek.

 • Premier Rutte bespreekt dinsdag met andere ministers wat ze moeten doen als het aantal besmettingen in Nederland oploopt. Ze maken zich nu gelukkig nog geen zorgen over het coronavirus.

Maandag 2 maart

 • In Nederland zijn achttien mensen besmet met het coronavirus. Dat is maandag bekend geworden. Bijna alle besmette mensen zijn in Noord-Italië op vakantie geweest of hebben een familielid dat het virus heeft. Een van de nieuwe besmette mensen lag op de Intensive Care van een ziekenhuis in Rotterdam. Op die afdeling mogen daarom voorlopig geen nieuwe patiënten komen.

 • Volgens experts hoeven kinderen niet bang te zijn dat ze het virus krijgen. De meeste mensen die besmet raken, zijn ouder dan 45 jaar. Kinderen hebben bovendien vaak minder last van het virus dan volwassenen. Ze voelen zich meestal alleen verkouden en grieperig. Meer over kinderen en het coronavirus lees je in dit artikel.

Zondag 1 maart

 • Er zijn drie nieuwe besmettingen in Nederland. In totaal zijn er nu tien mensen ziek. De nieuwe besmettingen zijn gevonden in Gorinchem, Coevorden en Tilburg. De zieke vrouw uit Gorinchem lag eerder in het Beatrixziekenhuis in die plaats. Dat is voorlopig dicht. Zo kan niemand per ongeluk besmet raken.

Zaterdag 29 februari

 • Gezinsleden van de Nederlanders met corona hebben het virus ook. Zij moeten allemaal thuisblijven. Zo kunnen ze uitzieken, zonder dat ze anderen besmetten.

Vrijdag 28 februari

 • In Nederland hebben twee mensen het coronavirus. Een van hen ligt in een ziekenhuis in Tilburg. De ander is thuis. Zij mag voorlopig niet naar buiten. Zo kan ze niemand aansteken.