Een jonge otter is in het natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen in Zuid-Holland gespot met een strakke ring om zijn nek. Waarschijnlijk is die ring een stuk zwerfafval, zegt Natuurmonumenten. Dat is een organisatie die de natuur in ons land beschermt.

Natuurmonumenten filmde de otter met een speciale camera die aangaat als er iets beweegt. De boswachter van het natuurgebied, John Pietersen, heeft het dier dus niet met eigen ogen gezien.

Nog strakker

"Ik schrok toen ik de beelden zag. Het is een jonge otter die nog iets zal groeien", zegt John. Dat de otter nog groter kan worden, betekent dat de band om zijn nek nog strakker kan komen te zitten.

Wondjes en ademen

Als de ring strakker komt te zitten, kan hij voor wondjes zorgen en die kunnen weer ontsteken. Ook kan de band de keel van de kleine zwemmer dichtknijpen, waardoor hij moeilijker kan ademhalen.


Helpen

John wil de otter natuurlijk graag vangen, zodat hij hem kan helpen. Maar otters zijn bang voor mensen, dus de kans is klein dat dit lukt. Hij heeft de zeven otters die in de Nieuwkoopse Plassen wonen zelfs nog nooit gezien! Daarom heeft hij otter-wetenschappers gevraagd hem te helpen het dier te vinden.