Onderzoekers hebben een bijzondere ontdekking gedaan. Ze hebben het schild van een superoudere schildpad gevonden. Het schild is wel 2,4 meter lang en weegt waarschijnlijk zo’n 1.000 kilogram. Ter vergelijking, dat is net zo zwaar als een kleine auto!

De onderzoekers schrijven over de ontdekking in een wetenschappelijk tijdschrift. De schilden zijn gevonden in een woestijn in Colombia. Maar schildpadden leven toch niet in de woestijn? Dat klopt! Deze schildpad leefde zo’n 23 miljoen jaar geleden en toen was het gebied een moeras waar bijvoorbeeld ook krokodilachtigen leefden.

Prehistorisch

Het schild komt van de prehistorische schildpad met de moeilijke naam Stupendemys geographicus. Aan de voorkant van het schild zitten twee grote hoorns om zijn kop te beschermen. De onderzoekers denken daarom dat het om een mannetje gaat. Vrouwtjes hadden geen hoorns.

Grootste schildpad

De grootste levende schildpad van dit moment is de lederschidpad. Daar is ook weleens het grootste schild van gemeten en dat is kleiner, namelijk 2,13 meter lang. Deze schildpadden zijn ook de helft minder zwaar en wegen gemiddeld 450 kilogram. Een flink verschil!