Zeker 569 kinderen van asielzoekers mogen in Nederland blijven. Ook 502 volwassen familieleden van deze kinderen krijgen een verblijfsvergunning.

Deze kinderen wonen al lang in Nederland, maar mochten eigenlijk niet blijven. In 2019 besloot de regering nog eens naar hun verzoek te kijken. De regels voor deze groep kinderen waren toen een tijdje minder streng.

Nog een kans

Asielzoekers moeten vaak jaren wachten voordat ze horen of ze kunnen blijven of niet. Maar als kinderen jaren in Nederland wonen, raken ze aan het land gehecht. Daarom maakte de regering de regels in 2019 dus eventjes soepeler. In deze nieuwe regeling stond dat de aanvraag van kinderen die al 5 jaar of langer in Nederland woonden, kans maakten om hier te mogen blijven. Inmiddels gelden er juist weer strengere regels.

Vertrekken

In totaal hebben 1.100 kinderen geprobeerd om via de nieuwe regeling een verblijfsvergunning te krijgen. De helft van hen heeft dus gehoord dat ze toch nog moeten vertrekken. Dit komt doordat ze niet voldoen aan de eisen van de regeling. Bijvoorbeeld doordat ze korter dan 5 jaar in Nederland wonen.