Goed nieuws voor kattenfans: er zijn vlakbij Nederland lynxen gespot! Ze zijn gezien in Duitsland, net over de grens bij Winterswijk.

Of de grote katten echt in Nederland komen wonen, is volgens wetenschapper Leo Linnartz nog maar de vraag. "Als ze al naar ons land komen, zijn ze waarschijnlijk op zoek naar een vrouwtje om mee te paren. Maar als ze die hier niet vinden, lopen ze weer verder", zegt hij tegen NUjunior.

Uitgestorven in Nederland

Honderden jaren geleden kwam de lynx trouwens gewoon in Nederland voor. Maar in de middeleeuwen kwam daar verandering in. "Dat komt doordat mensen de prooien van de lynxen opaten", zegt Leo. "Daardoor moesten de katten steeds vaker boerderijdieren opeten. Dat vonden de boeren niet leuk, dus ze joegen flink op de katten. Daardoor stierf de lynx uit."

Meer lynxen

Hoe het kan dat lynxen na honderden jaren weer af en toe een pootje over de Nederlandse grens zetten? Doordat deze kattensoort steeds meer voorkomt in Europa. In het Duitse berggebied Harz zijn er bijvoorbeeld jaren geleden wilde lynxen losgelaten. Die groep is inmiddels flink gegroeid, waardoor de dieren af en toe richting ons land komen.