In Azië kun je ze met allerlei leuke versieringen kopen en ook in Nederland zie je ze steeds vaker: mondkapjes! Veel mensen denken dat je door een mondkapje het coronavirus niet kunt krijgen. Maar is dat wel zo? Deze keer in feit of fabel: mondkapjes beschermen je tegen het coronavirus.

Als iemand niest of hoest, vliegen er superkleine druppeltjes door de lucht. Je kunt het coronavirus krijgen wanneer die druppels in je mond of neus komen. Maar je kunt ook besmet raken als iemand die het virus heeft jou aanraakt en jij vervolgens aan je neus krabt. Zo breng je het virus zelf over.

Papieren kapjes

Het lijkt dus slim om een mondkapje te dragen: op die manier kunnen er niet zomaar druppels in je mond of neus terechtkomen. Toch zegt Coretta van Leer dat het zo niet werkt. Zij is arts en weet superveel van virussen. Volgens haar dragen de meeste mensen papieren kapjes. Die houden maar weinig ziekmakers tegen: de lucht kan namelijk gewoon via de zijkant naar binnen.

Superstrakke maskers

Door die lucht aan de zijkant kun je ook gewoon ziek worden. Papieren mondkapjes werken dus niet echt goed, maar er zijn ook andere maskers. Die worden de FFP-maskers genoemd. Ze zitten superstrak rond je gezicht, waardoor er geen virussen meer langs kunnen. Een probleem: de maskers zitten zo strak dat het moeilijk wordt om te ademen. Niet echt fijn om lang te dragen, dus…

Geen superoplossing

Mondkapjes zijn dus geen goede oplossing voor het coronavirus: ze werken maar een beetje of je kunt er niet goed mee ademen. Volgens experts heb je ze ook helemaal niet nodig, zelfs niet als je ergens bent waar het virus is. Het werkt veel beter om vaak je handen te wassen!