Patat met een frikandel, kroket of kaassoufflé: als je ergens een kindermenu wilt bestellen, heb je meestal niet zoveel keuze. Dat moest anders, vonden ze in Drenthe. Daarom werd daar een wedstrijd georganiseerd. Kinderen mochten zelf een recept verzinnen voor een gezond kindermenu. De prijs? Het recept komt in een kookboek én een echt restaurant zet het gerecht op de kaart.

De wedstrijd werd in verschillende Drentse plaatsen gehouden. Nathan (11) was de winnaar in Tynaarlo. Nathan: "We hebben met de hele klas lessen gehad over gezond eten. Daarna mocht iedereen een eigen recept verzinnen. Ik was heel blij toen de meester zei dat ik had gewonnen, want andere kinderen hadden ook lekkere dingen bedacht."

Zonde om te vergeten

Nathan heeft zijn gerecht samen met zijn broer bedacht. "Hij is kok, dus ik ben met hem aan de keukentafel gaan zitten om te brainstormen. Uiteindelijk hebben we iets gemaakt met vergeten groenten. Die worden zo genoemd, omdat ze niet meer zo vaak worden gebruikt. Superzonde, want pastinaak is bijvoorbeeld heel lekker en past goed bij het seizoen."

Zelf proeven

Bij de vergeten groenten krijg je sukadelappen. Dat vlees wordt heel lekker als je het lang stooft. Vanaf nu gaat de kok van het Grand Cafe in Zuidlaren dat doen, want daar komt het gerecht op de kaart. En Nathan? Die gaat het over een paar weken zeker een keertje bestellen: "Ik vind patat met een kroket een beetje saai, dus ik vind het fijn dat er nu ook iets anders is!"