Zondag raasde de storm Ciara over Nederland. In de uren daarvoor hadden andere gebieden al last van de flinke windstoten. Of… last? In de lucht was de storm juist heel handig! De wind zorgde er namelijk voor dat een vliegtuig van British Airways in 4 uur en 56 minuten van New York naar Londen vloog. Een record!

Sneller dan het geluid

Normaal duurt een vlucht van New York naar Londen zeker 6 uur, maar dit keer had het vliegtuig een keiharde wind mee. De gemiddelde snelheid van het toestel, een Boeing 747-400, was 1.287 kilometer per uur. Bij de meeste vluchten gaan deze vliegtuigen veel minder snel, namelijk rond de 920 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid van deze recordvlucht lag daar ver boven, namelijk 1.327 kilometer per uur. Dat is nog sneller dan het geluid!

Veel vluchten met problemen

Helaas was het zondag niet voor alle vluchten zo makkelijk. Veel vluchten gingen niet door of hadden vertraging. Ook op Schiphol waren veel problemen: daar konden 240 vliegtuigen niet vertrekken. Andere toestellen konden niet landen door de wind.

Kijk op de website

Ook op maandag mochten veel vliegtuigen nog niet vertrekken vanaf Schiphol. Mensen die van plan zijn om te vliegen, kunnen volgens het vliegveld het best de website goed in de gaten houden. Daar staat precies welke vluchten wel en niet vertrekken.