Zou jij een reisje naar de ruimte willen maken, maar ben je (nog) geen astronaut? Binnenkort is dat waarschijnlijk mogelijk! Om naar de ruimte te kunnen gaan, moet je eerst supergoed trainen. Zo’n training wordt gegeven door onder andere astronauten-coach Mindy Howard uit Nederland. NUjunior vroeg haar hoe je je voorbereidt op zo’n ruimtereis!

Een ruimtevlucht waarvoor mensen betalen, wordt ook wel een commerciële ruimtereis genoemd. Verschillende bedrijven in de wereld zijn al jaren bezig om zo'n reisje mogelijk te maken. Maar de eerste lanceringen zijn al een paar keer uitgesteld. Er komt namelijk veel kijken bij zo'n ruimtereis voor vakantiegangers.

Olifant op je borst

Zo moet je eerst heel hard trainen. Mindy: "Een raket gaat met een hoge snelheid de lucht in. De krachten die tijdens de lancering op je lichaam drukken, worden G-krachten genoemd. Die geven je het gevoel alsof er een olifant op je borst staat!" Het is daarom belangrijk om op de juiste manier te ademen. Doe je dat niet, dan kun je bewusteloos raken. "Dat is niet gevaarlijk, hoor. Maar het is natuurlijk wel zonde als je in de ruimte bent!"

Kermisattractie

Oefenen met G-krachten doe je in een soort kermisattractie: de centrifuge. Dat is een klein hokje dat vastzit aan een dikke staaf. Die staaf draait supersnel rondjes. In het hokje word je daardoor bijna platgedrukt. "Ik ga mensen leren hoe ze op dat soort momenten kalm kunnen blijven", zegt Mindy.

André Kuipers in de centrifuge
108
André Kuipers in de centrifuge

In deze video zie je hoe astronaut André Kuipers traint in de centrifuge.

Verandering

En Mindy kan het weten. Zij deed namelijk meerdere astronautentrainingen. Ook solliciteerde ze voor het astronautenprogramma bij de ruimteorganisatie NASA. Ze zat bij de laatste 200 kandidaten, maar dat was helaas niet genoeg om de ruimte in te mogen gaan. Maar daar komt verandering in.

Alles verbonden

Want als ze straks de ruimtetoeristen heeft getraind, gaat ze eindelijk mee de ruimte in. Het lijkt haar heel bijzonder om de aarde vanaf een grote afstand te zien. "Als astronauten naar de aarde kijken, realiseren ze zich dat alles op aarde met elkaar verbonden is. Ze zien opeens dat alle mensen eigenlijk bij elkaar horen."

Duur ticket

Mensen die op reis naar de ruimte willen, moeten wel diep in de buidel tasten. Een ticket kost namelijk al snel 250.000 euro. Als je denkt dat je na al dat trainen en het betalen van veel geld lekker twee weken op vakantie kunt, dan heb je het mis! Mindy: "Een vlucht duurt in totaal 1,5 uur, waarvan je een paar minuten in de ruimte bent. Je gaat net over de grens van de aarde. Die ligt op een hoogte van 100 kilometer."

Wedstrijd

Maar de toeristen die met Mindy mee de ruimte in gaan, mogen gratis mee. Het bedrijf waarvoor Mindy werkt, heeft namelijk een wedstrijd uitgeschreven. "Deelnemers moeten eerst goed uitleggen waarom ze naar de ruimte willen. Daarna doen ze allerlei oefeningen. Vier mensen winnen een ruimtereis en een training", zegt Mindy. Als alles volgens plan verloopt, maakt Mindy in het jaar 2023 haar eerste ruimtevlucht. Ook zij moet dus nog even geduld hebben!