Het nieuwe coronavirus is de laatste tijd veel in het nieuws. In China zijn er al duizenden mensen ziek van geworden. Inmiddels is het ook opgedoken in andere landen. Er is zelfs een internationale noodsituatie uitgeroepen voor het virus. Dat klinkt heel heftig, maar is het dat ook? Hoe groot is bijvoorbeeld de kans dat je besmet raakt? NUjunior zet de belangrijkste vragen over het virus op een rijtje.

Wat is het coronavirus?

Zoals de naam al zegt, is een coronavirus een virus. Als een virus in je lichaam komt, kun je ziek worden. Van het ene virus krijg je de griep, van het andere een koortslip. Soms komen er nieuwe virussen bij, bijvoorbeeld omdat een dier een mens besmet. Dat is waarschijnlijk gebeurd bij het nieuwe coronavirus.

Welke klachten krijg je van het nieuwe coronavirus?

De klachten lijken een beetje op die van de griep. Je gaat hoesten, krijgt een loopneus en je keel doet pijn. Soms krijgen mensen een longontsteking door het virus.

Dat klinkt niet heel gevaarlijk. Waarom maakt iedereen zich dan toch zo druk?

Het nieuwe coronavirus is inderdaad geen heel erge ziekte. Het is vooral gevaarlijk voor mensen die een zwakke weerstand hebben, bijvoorbeeld omdat ze heel oud zijn of al een ernstige ziekte hebben. Als zij een longontsteking krijgen, kunnen ze overlijden. Normaal krijgen ze daarom een prik tegen dit soort virussen. Het coronavirus is zo nieuw dat daar nog geen prik voor bestaat.

Wat is een noodsituatie?

Landen hebben besloten om extra goed samen te werken, zodat het virus zo min mogelijk kwetsbare mensen besmet. Arme landen krijgen bijvoorbeeld geld om hun ziekenhuizen te verbeteren.

Komt het virus ook naar Nederland?

Dat weten we niet. Tot nu toe hebben bijna alle zieke mensen het virus gekregen in de Chinese provincie Wuhan. Het is nog maar een paar keer gebeurd dat iemand in het buitenland is aangestoken. Het virus lijkt dus nog niet superbesmettelijk te zijn. Toch neemt Nederland voor de zekerheid extra maatregelen. Zo moet iedereen die in aanraking is gekomen met iemand die het virus heeft een tijdje alleen blijven in zijn huis. Mensen die het virus echt hebben, krijgen in hun eentje een speciale ziekenhuiskamer. Op die manier wordt niemand besmet!

Ik bestel weleens iets uit China. Moet ik daarmee stoppen?

Nee hoor. Je kunt het nieuwe coronavirus alleen krijgen van mensen of dieren die het al hebben. Het kan zich niet verspreiden via spullen. Je kunt dus rustig een pakketje uit China openmaken.

Komt er een medicijn?

Waarschijnlijk wel. Sinds het virus is ontdekt, zijn wetenschappers bezig om een medicijn te maken. In Australië is het ze inmiddels gelukt om het virus na te maken in een laboratorium. Dat is belangrijk, want nu kunnen wetenschappers gaan testen welke medicijnen ertegen werken!