De volgende Oud en Nieuw wordt anders dan de andere. Er mag namelijk geen knalvuurwerk meer worden afgestoken. Ook vuurpijlen worden verboden. Dat heeft de regering besloten. Alleen een paar soorten siervuurwerk en kindervuurwerk mogen nog worden verkocht.

Onder siervuurwerk vallen sierpotten, fonteintjes en grondbloemen. Voorbeelden van kindervuurwerk zijn sterretjes en knalerwten. Volgens de regering zijn die vuurwerksoorten minder gevaarlijk dan andere.

Ongelukken

Het vuurwerk wordt verboden, omdat er vaak ongelukken mee gebeuren. De afgelopen jaarwisseling ging het 9.300 keer mis. Het bekendste ongeval is de flatbrand in Arnhem. Daar overleden een jongen van 4 en zijn vader, nadat er vuurwerk in het gebouw was afgestoken. De zus van de jongen en zijn moeder raakten zwaargewond.

Te gevaarlijk

Steeds meer mensen vonden dat vuurwerk te gevaarlijk was om door iedereen af te laten steken. De regering is het daar nu mee eens. De komende maanden wordt hard gewerkt om ervoor te zorgen dat de zware vuurwerksoorten voor 31 december 2020 worden verboden.