Topzwemmer Maarten van der Weijden heeft een duidelijk doel. Hij ligt op dit moment in het zwemband om het wereldrecord baantjes trekken te breken. Met zijn actie haalt Maarten geld op voor het goede doel: onderzoek naar de ziekte kanker.

Het startsein klonk donderdagavond om 19.00 uur. Maarten sprong het water in en wil zo veel mogelijk baantjes zwemmen in 24 uur.

Pech

Het is de derde keer dat Maarten probeert het wereldrecord te verbeteren. De eerste keer lukte het hem nét niet om genoeg baantjes te zwemmen. De tweede keer lukte het hem wel, maar was de toeter om te starten niet goed te horen op de video. Daardoor telde zijn record volgens de organisatie die de wereldrecords opschrijft niet mee. Wat een pech!

2.038 baantjes

Maar Maarten geeft de moed niet op. "Als het de eerste twee keer niet lukt, mag je het ook nog een derde keer proberen", schrijft hij op Instagram. Maarten moet meer dan 2.038 baantjes trekken. Dan verslaat hij Anders Forvass uit Zweden, die nu het wereldrecord op zijn naam heeft staan.

Meezwemmen

Maarten zwemt niet helemaal alleen. Mensen die zich vooraf hebben ingeschreven, mogen een stuk met hem meezwemmen om hem te steunen. Andere fans kunnen hem van de kant toejuichen.

Elfstedenzwemtocht

Maarten zwom vorig jaar de Elfstedentocht. Hij zwom toen 196 kilometer in 74 uur. Daarmee haalde hij 6,1 miljoen euro op voor 27 verschillende goede doelen en onderzoeken naar kankerbestrijding. Maarten heeft zelf kanker gehad en vindt het belangrijk dat er meer onderzoek naar de ziekte wordt gedaan.