Het is maandag 75 jaar geleden dat Auschwitz is bevrijd. In dat concentratiekamp zijn in de Tweede Wereldoorlog meer dan 1 miljoen mensen overleden. Daarom is er zondag in Amsterdam een grote herdenking. Maar wat is een concentratiekamp eigenlijk? En waarom moesten mensen daarnaartoe? NUjunior zet 5 vragen over de Tweede Wereldoorlog op een rijtje.

Hoe is de Tweede Wereldoorlog begonnen?

De Tweede Wereldoorlog is begonnen door een groep mensen die aan de macht was in Duitsland. Die mensen worden nazi's genoemd. Hun baas heette Adolf Hitler. De nazi's waren boos, omdat Duitsland 20 jaar eerder de Eerste Wereldoorlog had verloren.

Ook vonden ze dat de Duitsers meer land verdienden dan ze hadden. Daarom zijn ze andere landen gaan veroveren. Vanaf 1940 waren ze ook in Nederland de baas.

Wat hebben de Joden hiermee te maken?

De nazi's vonden dat de Duitsers al die landen mochten veroveren, omdat zij beter waren dan andere mensen. Vooral Joden vonden ze minderwaardig. Joden zijn een volk zonder eigen land, maar met een eigen geloof.

Zij woonden overal ter wereld, maar de nazi's wilden hen niet in de gebieden hebben waar zij de baas waren. Ook voor volken die in woonwagens woonden, zoals Roma en Sinti, was geen plek, net als voor homo's en gehandicapten.

Wat is Auschwitz?

De nazi's hebben speciale kampen gebouwd, waar ze de Joden, Roma, Sinti, homo's en gehandicapten naartoe brachten. Dat worden concentratiekampen genoemd. Het Poolse Auschwitz is het bekendste concentratiekamp.

In sommige kampen moesten alle gevangenen werken. Omdat ze heel weinig te eten kregen en er veel ziektes waren, stierven ze daar vaak snel. In andere concentratiekampen, zoals Auschwitz, werden ook gevangenen gedood, bijvoorbeeld in een gaskamer.

Hoe is de Tweede Wereldoorlog geëindigd?

Veel andere landen waren het niet eens met de nazi's. Onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Rusland, China en Canada zijn daarom tegen Duitsland gaan vechten. Zij hebben de oorlog in 1945 gewonnen. Sindsdien zijn de nazi's nergens meer de baas.

75 jaar is lang. Waarom is er nog steeds zo veel aandacht voor de Tweede Wereldoorlog?

Door af en toe stil te staan bij de oorlog, leert iedereen wat voor verschrikkelijke gevolgen de ideeën van de nazi's hebben gehad. Zo kunnen mensen samen proberen om dit nooit meer te laten gebeuren.