Zie je jouw hondje al een Valentijnskaart sturen naar de stoere viervoeter van de buren? En heb je ooit een vrouwtjesvogel zien knipogen naar een knap vogelmannetje? Echt niet! Dieren die een oogje op een ander dier hebben, versieren op andere manieren!

Vlinders in de buik, geen zin in eten hebben en de hele dag maar aan een ding kunnen denken; voor mensen is dit duidelijk gedrag. Die zijn verliefd! Of dieren ook stapel op een ander dier kunnen zijn en liefde voelen, is moeilijk te zeggen. Je kunt het ze natuurlijk niet vragen. Maar beesten doen er wel alles aan om een partner voor zich te winnen.

Een kapucijnaapje dat op versiertoer is, eet dagenlang niet. (Foto: Getty Images)

Stalker

Kijk maar naar het kapucijnaapje. Dagenlang slooft het vrouwtje zich uit voor een mannetje. Ze wijkt niet van zijn zijde, trekt aan z'n haren en bekogelt hem soms zelfs met stenen. Alles voor een beetje aandacht! Helaas ziet het mannetje haar niet staan. Pas na een paar dagen kiest hij een van zijn vrouwelijke stalkers uit. Dat werd ook tijd. Die hebben dan al dagen niets gegeten. Ze hadden geen tijd om voedsel te zoeken!

Krokodillen maken zich zo groot mogelijk om indruk te maken op de vrouwtjes. (Foto: Getty Images)

Krokodillendans

Bij de meeste dieren is het juist andersom. Daar vechten de mannetjes om de vrouwtjes. Krokodillen doen alsof ze heel groot zijn. Ze steken hun kop en staart boven het water uit en maken tegelijkertijd een brommend geluid. Dit gebrom is zo laag en sterk dat het water ervan gaat trillen. Dat danst op-en-neer op hun rug. Degene die hiermee de meeste indruk maakt, krijgt het vrouwtje!

Een mager mannetje maakt geen schijn van kans bij een koningspinguïnvrouwtje. (Foto: Getty Images)

Herrieschopper

Ook koningspinguïns gebruiken geluid om een dame aan de haak te slaan. Ze gooien hun kop in de nek en zetten het op een gillen. Hoe eentoniger het geluid, hoe beter. Daaraan horen de vrouwtjes dat het mannetje veel lichaamsvet heeft. Dat kan de pinguïn goed gebruiken, want hij moet maandenlang op een ei broeden. In de kille winter, zonder eten! Hoe meer vet, hoe langer de 'broedkip' het uithoudt. En het ei dus ook.

Grote flamingomannetjes kennen wel 9 verschillende danspasjes. (Foto: Getty Images)

Showtime

Om vrouwtjes voor zich te winnen, voeren de mannetjes van de grote flamingo een speciale dansshow op. Ze lopen zo sierlijk als ze kunnen heen en weer en dat doen ze met een zo lang mogelijke nek. Maar de vrouwtjes kijken niet alleen naar de danspasjes. Ook het uiterlijk van de dansers speelt een rol. Hoe rozer hun veren zijn, hoe beter. De vrouwtjes gaan voor de knapste flamingo met de beste moves.

Dit artikel komt uit Zo Zit Dat: hét weetjestijdschrift voor jongens en meisjes vanaf 8 jaar. Meer weetjes over dieren, tech, science, games en natuur? Koop Zo Zit Dat in de winkel of bestel 'm online.