Vorige week woensdag maakte de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle bekend dat zij een kleinere rol in het koningshuis wilden. Maandag sprak de Britse koningin Elizabeth zich voor het eerst officieel uit over de beslissing van haar kleinzoon. Ze begrijpt dat Harry en Meghan een ander gezinsleven willen.

Koningin Elizabeth is de oma van prins Harry en staat aan het hoofd van het Britse koningshuis. De koningin laat weten dat ze het jammer vindt dat het stel niet meer volledig lid wil zijn van de koninklijke familie. Maar ze begrijpt wel dat ze een eigen gezinsleven willen leiden.

Buiten de schijnwerpers

Als belangrijke leden van de koninklijke familie hebben Harry en Meghan nu verschillende taken en moeten ze regelmatig mee naar bezoek. Ook wordt het leven van het stel op de voet gevolgd door de media. Vooral Meghan heeft het daar moeilijk mee. Ze willen daarom wat meer buiten de schijnwerpers leven. Ze gaan samen met hun zoontje Archie meer tijd doorbrengen in Noord-Amerika, waar Meghan vandaan komt. Het stel wil ook hun eigen geld verdienen.

Traditioneel

De beslissing van Harry en Meghan is wel vernieuwend. Het Britse koningshuis is erg traditioneel en zo'n aanpassing is niet eerder gedaan. De steun van koningin Elizabeth is daarom een bijzonder teken. Er wordt verder overlegd hoe de nieuwe rol van Harry en Meghan eruit gaat zien, maar de gesprekken verlopen volgens de koningin goed.