De meeste mensen krijgen 1 of 2 kinderen, maar reuzenschildpad Diego pakte het iets anders aan. Hij heeft maar liefst 800 zonen en dochters gekregen. En dat is goed nieuws, want nu staat zijn soort niet meer op uitsterven!

De schildpaddensoort van Diego leeft op de Galapagoseilanden in Zuid-Amerika. In 1976 ging het daar erg slecht met de soort. Op het hele eiland Española leefden nog maar 14 exemplaren.

Dierentuin

Die 14 schildpadden werden naar een speciaal verblijf op Española gebracht, zodat ze makkelijker baby's konden maken. Maar ja, er waren maar twee mannetjes en wel twaalf vrouwtjes… Om genoeg kleine schildpadden te krijgen, was een extra mannetje nodig. Daarom werd Diego uit een dierentuin in de Verenigde Staten gehaald.

Dol op vrouwen

En Diego vond al die vrouwen om hem heen wel leuk! In iets minder dan 45 jaar kreeg hij 800 baby's. Doordat de andere mannetjes ook kinderen kregen en die kinderen weer kinderen kregen, groeide de soort flink. Inmiddels zijn er meer dan 2.000 reuzenschildpadden op het eiland.

In het wild

Volgens de onderzoekers is de groep inmiddels zo groot dat Diego's schildpaddensoort niet meer zomaar kan uitsterven. Diego hoeft daarom niet langer in het speciale verblijf te blijven. In maart gaat Diego met pensioen en wordt hij vrijgelaten in het wild. Hij hoeft dan niet meer per se kinderen te maken. Maar het is de vraag of hij er ook echt mee stopt…